Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Friday, November 20, 2009

Kabus di kedinginan salju........

Lama benar rasanyer tidak mengupdate blog aku nie yang kiranyer hampir terbengkalai.... Nasiblah baik still ingat cara2 untuk login, update dan sebagainya.... Bukan apa... semenjak last entri pasal raya tu... Aku diserang kebizian dek penangan audit SPP Poly, Audit Sirim dan macam2 tugas yg mengekang untuk aku update blog ni.......InsyaAllah, kini keadaan kembali asal coz silibus sudah aku settlekan cuma markah pelajar sahaja yang aku masih belum siapkan.
Minggu lepas, 12 Nov aku mengambil cuti setelah penat fizikal dan mental menyiapkan semua tugasan di tempat kerja. Selain itu, pada minggu itu juga aku berkonvokenyen diPWTC setelah memerah otak selama 4 tahun semata2 untuk mendapatkan segulung Ijazah. Alhamdulillah, akhirNya...

Semoga Afiq menjadi anak yang soleh......
Perjalananku pada 12 Nov bermula jam 8.30 pagi. Perjalananku kami ini melibatkan ibu dan ibu mertuaku... Al-Maklumlah... kerana mereka kami berjaya... bagi meraikan kejayaan ini, kami membawa mereka ke cameron highland. Apalagi, melonjaklah kedua2 anak bujangku bila dengar ke Cameron highland. Entahkan mereka tahu atau tidak apa ada di situ, aku tidak pasti.. Yang pastinya Ogos 2008 (tahun lepas) aku beru sahaja membawa mereka kesana.........
Kabus yang embuat anakku gembira.. konon dah sampai awan.....
Pada 12 Nov tu, kami ke KL dahulu untuk mengambil jubah konvo...... Selesai mengambil jubah lebih kurang pukul 5 dan diiringi dengan hujan lebat diluar dan didalam kereta.... kenapa????... Anakku Azim boleh pulak merajuk sebab x bawak dia masuk dewan untuk ambil baju. Pening jugak melayan dan memujuk dia.... Nak jugak masuk... suruh jugak kami pusing kereta utk masuk dewan....... Masa tu dah x keruan dengan hujan lebat diluar dan Azim yang merajuk. ansiblah baik kami semua berjaya memujuknya.. rasanya hampir 1 jam dia menangis....dahlah dalam keta.... hanya hati yang sabar mampu menanganinya..... So, kami bertolak ke Perak dengan keadaan hujan lebat yang amat. Sampai di Simpang Pulai lebih kurang jam 8.15 malam.. masih lagi hujan. So, kami buat keputusan untuk menginap dibawah sahaja. Selepas makan malam lebih kurang jam 9 mlm, badan dah mula rasa letih... apa yang penting???... Tidur... So, kami mencari hotel diarea Simpang Pulai to Ipoh ( Lebih kurang 15 km)... Susah jugak... tanpa memilih kami jumpa jugak tempat untuk kami berehat.... Seawal jam 7.30 pagi kami semua sudah siap untuk check-out hotel. Mula terasa kelainan pada tayar kereta.... mula rasa cuak apa yang x kena..... So, kami bersarapan then mencari kedai tayar... Bila tanya semua kata bengkel buka pukul 10... Lama lagi nak tunggu... Kami pun jalan slow2 dan berdoa semoga semua selamat... Syukur, ada ter'jumpa 1 kedai yang bukak. So, kami betulkan tayar... yang rupa2nya kena paku dan mengembang... Last2 tukar 2 biji tayar belakang. Lagipun perjalanan kami masih jauh... terpaksalah mengeluarkan duit untuk cina kat situ......
So, kami sampai di Cameron Highland lebih kurang pukul 12 tengahari.. destinasi pertama ke Taman rama2... (Dewasa RM5 dan kanak2 RM3). Sukalah anak2 aku tu.. dalam tu ada rama2, gonggok besar, ular, arnab, itik, angsa dan mcm2 lagilah.... Setelah puas dalam taman tu, kami ke Brinchang utk makan tengahari. Selepas makan kami ingat nak ke Pasar Malam, tapi yang baru bukak hanya 2 atau 3 kedai aje.. masa tu jam menunjukkan 2.30 petang. Takkan nak tunggu, bila nak sampai KL nanti... So, kami just ke KEA farm aje untuk membeli belah. Aku just beli bunga, jangung, strawberi kering dan buah stwberi.... makanan lain keledek ke, jagung ke, makanan ringan aku dah bedal dalam kereta.....
Sebelum balik, sempat lagi singgah ke ladang teh. Sekadar nak menunjukkan pokok teh pada anak2 ku... Tahu ke dia???... Petiklah jugak anak2 akan daun2 tu sikit untuk kenang2an. Bila dah penat posing dan bershopping, kami memulakan perjalanan untuk turun..... Untuk ke KL mengambil masa 3 jam lebih jugak perjalanan. Tol = RM32.... mmm... boleh tahan jauh... macam nak balik johor semula dari KL... hi hi hi... kalau tak, bila masa g nak jalannnn...... Syukur, kami sampai di rumah kak Intan di TUDM Shah Alam lebih kurang pukul 8 malam. Masa tu badan dah lepak jugak. terima kasih coz menghidangkan makanan yg sedap2.. byk giler dia masak.....Malam tu jugak dia ajak kami (ibu2) ke bandar KL.. tengok gelagat masyarakat KL ditengah malam.. aku pun join sekali.. keluar dari rumah pukul 11.30 dan kami balik hampir pukul 2 pagi... round2 KL... fuh.. penat giler rasa..... namun semua itu pengalaman yang tidak dapat dilupakan...... TQ Kak Intan dan Abg Nazri coz banyak membantu kami sepanjang kami di sana... TQVM....
(To be continue 4 the next day.... Konvo)

2 comments:

Nida said...

Amboi lama benar penulis ni menyepi diri.. tak sabar tunggu entri terbari darinya..hehe.
Tahniah ye As.. pasni boleh kita amik master sama2 ek.. cantiknya pokok teh tu.. bilalah Along dapat ke CH ek..

Asmida said...

InsyaAllah.. ada rezeki kite sambung sesame yerk..Mudah2an.....

Jom tengok gambo2.........