Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, January 27, 2010

Rindu Kembali......

Lama sudah aku tidak mengupdate n3 di blog aku yang hampir terbengkalai....... nak tahu kenapa?? atau dah tahu kenapa??? sebab bz dengan tugas seharian... internet slow dan sebab diriKu yang kian membesar membawa anak ke-3 ku yang bakal dilahirkan pada bulan April tahun ini....... penattttzzzzzz..... rasanya berbeza sekali mengandung kali pertama, kedua dan apalagi yang ke tiga..... mungkin faktor usia membataskan segalanya.... cepat penat dan x larat rasanye.......


Puas aku godeh PC mencari gambar yang sesuai untuk aku buat entri kali ini... so, gambar ini yang terpilih setelah sebulan lamanya peristiwa ini berlalu....... Afiq memulakan alam persekolahan........Mama Ucapkan selamat memasuki alam persekolahan yang sebenar sayang..... Mama doakan semoga Afiq menjadi anak yang soleh, cemerlang dunia dan akhirat......

Setelah sebulan memasuki alam persekolahan bermakna sudah 4 minggu berlalu.... suatu perbezaan ku lihat pada anakku.....

Minggu 1: Afiq bangun pagi seawal jam 5.45 pagi dan dialah yang mengejutkan kami dari tidur... terus mandi di bilik air.. excited nak ke sekolah.....

Minggu 2: Mula nampak keletihan di riak wajahnya..... seawal jam 9 dah z zzzz zz......... kesian kami tengok... letih nampak.. tapi still bersemangat ke sekolah....

Minggu 3 & kini: Kelihatan Afiq semakin nampak penat.. namun dia tahu dengan tanggungjawabnya utk kesekolah...... kena jugak bangun... kadang2 dah kena kejut..... kesian tengok penat.... ada jugak sesekali tu dia mintak cuti dari Mama dia... 'Afiq sakit perut.. cikgu kata x payah g sekolah...' Mana boleh sayang....Afiq kena g sekolah jugak melainkan kalau sakit yang dah x tahan..... ada satu hari dia ponteng sekolah agama jugak.. Ustazah diTaska kata Afiq sakit perut.....

Entah kenapa sejak menjak ni dia selalu mengadu sakit perut????...... Aku bekalkan vick setiap hari dikocek... hati ibu mana yang tidak kesian melihat anaknya sakit????.... Bukan Mama x sayang... Tapi, Afiq kena kuat semangat!... Mama x mahu Afiq ketinggalan dalam pelajaran....

Semoga Afiq success selalu dalam hidup..... Mama amat percaya... Afiq memang anak yang soleh dan baik..... Afiq seorang yang penyayang.....seperti Mama.. Walaupun Mama garang bukan bermakna Mama x sayang... Mama nak Afiq jadik anak yang baik.... itu aje..... sebab itu segarang2 mama.. mama selalu peluk dan cium Afiq..... serupa juga Afiq akan buat padaku... Afiq akan cium dan peluk Mama dan Baby... menandakan Afiq memang seorang yang penyayang dan bertanggungjawab..... Tambahan lagi rajin tolong Mama kat rumah kan sayang?????..... Tolong mama kemas dan sapu rumah.... Afiq kata cikgu suruh......

Satu lagi perkara aku nak share kat sini, bila sebut perkataan 'cikgu', berkat didikan selama 2 tahun di Tadika At-taufik.... dialah juga yang menjadikan Afiq seorang anak yang pandai sembahyang, baca doa, menolong orang dan manjadi insan yang baik.... Kalau nak harapkan aku yang bekerja, mendidik anak.. balik keje kompom dah penat.. Afiq pulak dah penat... Ustazah2lah yang banyak mendorong anak2ku.... Afiq sendiri yang nak sembahyang...nak pakai songkok.... ( jujur ku katakan, Parent dia x pernah suruh...sebab dia masih kecil ).... Bila dia nak solat... kami bimbing.... bila dia nak pakai songkok.. ada jugak aku kata x payah coz takut hilang...mana tak nyer 24 jam nak pakai songkok.. melinkan tiduuurrr... itu pun songkok letak kat sebelah bantal.... boleh dia jawab 'Afiq nak pahala'.... So????.... biarlah dia pakai songkok walaupun nak main basikal bersama kawan2 kat depan rumah..... atau kat umah sekalipun... Apapun itu yang Mama harapkan... Afiq akan menjadi anak yang soleh, cemerlang dunia dan akhirat... Amin..................

1 comment:

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

amin... afiq memang seorang anak yang baik ... mak dan bapa sedara panggil dia ustaz.. mudahan afiq dapat jadi anak yang soleh serta cemerlang, gemilang dan terbilang.. aminn

Jom tengok gambo2.........