Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, April 1, 2009

Hati-hati dengan bahaya Plastik!....

Hari tu aku baca blog kak long tentang plastik.... betapa kagumnya aku lihat (menerusi blog) dibumi New Zealand tentang kesedaran bahayanya penggunaan Plastik... So, hari ini aku terbaca lagi e-mail dari kawan2ku tentang bahaya plastik.. So, e-mail tu aku dah forward kan juga pada rakanku yang lain agar kita sama-sama cuba mengelakkan penggunaan plastik dirumah...

Mulai hari ini, aku berazam untuk memakai pinggan kaca kat rumah... (ceh wah...) em.. selama nie aku memang suka pakai plastik coz murah, x mudah pecah.. namun sebenarnya ia tak selamat... biarlah anakku bermain dengan peralatan kaca janji selamat... nanti lama2 harap-harap anak2ku akan terbiasa dengan penggunaan barang kaca dirumah.. he he he.....
Sedikit info tentang plastik :

Bahaya Plastik bagi Anak-Anak dan Wanita
" BAHAYA plastik bagi anak-anak dan wanita, yang amalan menjadi alasan bagi orangtua untuk memilih makanan dan minuman yang disimpan dalam plastik, terutama bagi bayi dan anak-anak. Sebaiknya berhati-hati terhadap kandungan bahan kimia dari plastik itu. Plastik itu boleh menyebabkan gangguan hormonal dan pertumbuhan orang dewasa. Bahkan, pada ibu hamil pun dapat menyebabkan kematian janin. Bahaya penggunaan bahan kimia ini berdasarkan hasil penelitian dari Program Toksiologi Nasional, Dinas Kesehatan Nasional, Amerika Serikat (AS). Mereka menyeru kepada Badan Pengawasan Ubat dan Makanan Amerika untuk mempertimbangkan kembali keamanan penggunaan bahan kimia bisphenol A (BPA) yang terkandung dalam plastik bagi bayi dan anak-anak. Kebanyakan kandungan bahan kimia BPA banyak digunakan pada botol bayi dan penutup botol susu formula. ( Aku pernah nampak botol kaca kat tesco ari tu.. Harga dia lebih kurang RM50 ). Rupanya ia lagi selamat.... Punyelah aku kutuk dgn laki aku.. "Kalau afiq azim dah kena baling dah.. comfom kejap jerk".. Lepas ni rasanye mcm nak try jerk... Hasil penelitian program Toksiologi Nasional menemukan kemungkinan penggunaan BPA yang berlebihan mempunyai kesan sampingan. Menurut mereka, pembatasan penggunaan BPA patut dilakukan kerana boleh memengaruhi saraf dan perkembangan janin di dalam rahim. Bila anak-anak terus terpapar BPA, kelak saat dewasa akan memengaruhi keabnormalan jaringan prostat dan payudara. Jika penggunaan terus, dikhawatirkan akan memengaruhi kesihatan. Program Toksiologi Nasional, ternyata penggunaan BPA juga berbahaya pada wanita hamil. Hasilnya, mampu menyebabkan kematian janin, cacat bayi, berat badan turun, dan gangguan perkembangan.

4 comments:

Nida said...

Rumah kak long ni pun banyak bekas plastik... guna boleh tapi kalau leh cari nombor lima, bila dah lama guna kena buang (walaupun elok)...kak long ada komen dalam blog Yu...bacalah ek...hehehe...

Asmida said...

ok... tapi kat umah tu byk gak yg tak berlabel?.. mcm mana tu.. eh mesti bahaya gak?...

fairullah_apai said...

agaknye yang tak berlabel tu mesti no 1 nyer

armouris said...

info tentang bahaya plastik kat sini - Dangers of Plastic

Jom tengok gambo2.........