Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Thursday, August 20, 2009

Salam Ramadhan Al-Mubaraq

Salam sayang buat suami dan putera mama berdua....... Afiq dan Azim..... Maafkan mama sayang, kerana meninggalkanmu dalam tangisan.... Mama dan Papa nak keluar mencari rezeki dan abang Afiq melangkah keluar demi menunaikan tanggungjawab untuk menimba ilmu agar menjadi insan yang berguna...........Adik (atau Abang Ngah-tapi dia marah kalau panggil abang ngah...adik jugak) kena tinggal umah tok mak jap...nanti Ma Ani ambil dok umah ma eh..... Adik jangan lah nangis sayang... Mama, Papa dan Abang sayang sangat kat Adik......Kalau boleh kami semua nak dok umah sama-sama dengan Adik tapi, ada benda lain yang kami kena laksanakan... Maafkan mama ye sayang......
Sabtu ini kita bakal menyambut bulan mulia.. bulan Ramadhan A-Mubaraq. Semoga dibulan yang mulia kita kita dapat menyambutnya dan tidak melepaskan peluang untuk mengecapi kelebihan Ramadhan..... buat Afiq mama harap abang dapat puasa penuh tahun ini.... Mama juga serta Papa......InsyaAllah..... Semoga Allah menerima segala amalan dan kebaikan kita selama ini dan memaafi segala kesilapan kita.......

Selepas berpuasa kita bakal menyambut Syawal yang mulia...... Pada tahun ini merupakan tahun perjumpaan keluarga Hj Omar yang mana kami akan sambut 2 tahun sekali.... Kali ini giliran Mak Busu aku di Kuala Lumpur... dan Majlis 2 tahun lepas kami adakan di rumah aku (Pak ngah)..... kad jemputan dah diterima..... Surat comfomkan yang kami pergi pun kami dah reply.... Actually, Majlis kali ini disambut selama 2 hari 1 malam.... selama nie kami hanya menyambut nye dalam majlis 1/2 hari sahaja.......

Mengikut aturcara majlis yang kami terima, majlis dimulakan pada raya ke-2 di rumah pak busu...jam 10-12pg... pendaftaran dan bacaan yassin. Kemudian selepas solat zuhur, kami beramai2 akan ke Presscott Metro Inn Hotel, Kajang..... petang acara bebas dam malam dinner meraikan sambutan hari keluarga Allahyarham Hj.Omar. (Pakaian batik/baju raya). Besok pagi nye pula dia adakan majlis sukaneka..... dulu masa 4 tahun lepas rumah mak Itam pun buat sukaneka jugak.... 2 tahun lepas jer umah aku x buat... he he he heeeee.... tentu seronok.... Tapi, sekarang nie musim H1N1.... mungkin aktiviti dan majlis x dapat dilaksanakan semeriah dulu..... Maklum aje lah.......( siapa yang tak gentar dengan wabak maut nie.... ). Semoga Allah melindungi kita semua....

Presscot Metro Inn Hotel, Kajang

Persiapan????... Kalau kami jadi tuan rumah macam 2 tahun lepas... memang lah buzy gak.... meeting3x coz nak cari kata sepakat.... baju, makan, khemah, pengacara dan macam2 lagi lah.... tapi kali ini, persiapan kami hanya penampilan baju seragam keluarga Hj.Wahab..... Emmm cuba teka kaler apa tahun nie.......

2 Tahun lepas.... color green-blue........

adik beradik bapaku..... Anakanda Allahyarham Hj Omar

Untuk tahun ini, keluarga Hj Wahab (Pak Ngah) akan mengenakan busana melayu berwarna merah....... emmm, tentu dari jauh dah nampak kan?..... namun, kali ini kami tidak beli baju satu kayu.... cuma tema warna merah dan tudung putih.....ops... songkok hitam..... he he hee..... dan mungkin kena bincangkan untuk baju masa sukaneka pulak nanti?????..... baru best same baju t-shirt untuk keluarga Hj Wahab..... nampak sket keseragaman..... Namun, bagi yang membaca cerita ini.. bukanlah mudah untuk menguruskan majlis seperti ini... dan nak beli baju pun belum tentu semua ahli keluarga setuju... kang ada yang nak A.. B dan macam2lah..... Biasalah, apabila dalam satu keluarga tu... ada yang rezeki lebih, ada yg susah sket, ada yang anak ramai, anak sikit, ada yg keje, x keje, x suka baju nie, suka pakai nie....mmm... macam2 lah kerenah bila kita dah berkeluarga besar nanti...... aku pun satu.... keras kepala gak nak dengar kata aku jerrrr.....he he heeee......

4 comments:

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

memang meriah sambutan hari raya 2 tahun lepas tuh, walaupun agak sederhana tapi berjalan ikut seperti yang dirancangkan.. memang agak penat maklumlah kita tuan rumah hhuhuhuhuh... bagus gak kalo ada t-shirt yang sama.. baru nampak sedondon keluarga hj wahab,, takkan nak pakai beju melayu sentiasa kan.........

Nida said...

Bestnyerkan bila semua berkumpul...Yu kita bila nak wat gitu..kita buat adik beradik kita dulu...tak pun invite kluarga Mok Teh je dulu...just cadangan je ni...(tp kena tgu 3 thun le dulu bru aku leh aku join...takpun ko buat je dulu tanpa kami sekeluarga)

Asmida said...

Bagus tu cadangan kak long... cucu mak pun dah makin bertambah... better tunggu kak long balik lah coz masa tu anak dah besar2, yang baru kahwin dah ada anak, yang bujang dah kahwin dan yang kecik2(Iki) dah besar.... baru best buat gathering keluarga.... Kita leh start jadi pengerusi(mak ayah) utk anak2 kita.. leh bincang nak color apa... nak masuk acara apa... dll... Lagi pun, masa tu insyaAllah ramai yang dah kerja... x der lah masalah kewangan sangat... Kalau sekarang??? mungkin ada susah sket lah... Wat suka2 bolehlah...he he hee.......

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

boleh .. takde masalah..lagi satu cadangan, penganjur kita gilir2kan dengan adik beradik yang dah kawin .. amacam? contoh tahun nie along jadi penganjur, 2 tahun lagi yu plaks dan seterusnya ... baru nampak kepelbagaian.. pastuh jadikan budaya dalam hari keluarga kita nie.. erm sebelum tue, kita wujudkan dana/ yayasan arwah Muhammadon.. so, dividen atau sebahagian duit dalam dana nie penganjur leh gunakan utk program hari keluarga. mungkin leh kurangkan beban kewangan utk pihak penganjur.. ermm tak sabar nak tunggu ko balik.. kan as kann

Jom tengok gambo2.........