Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Friday, August 7, 2009

Sedih atau Suka........

7.8.09. Bulan Julai lepas merupakan ulang tahunku yang ke-30..... Ini menunjukkan usiaku kini meningkat dan semakin berusia....... Pada bulan lepas juga, aku dan suami telah merancang untuk menimang cahaya mata baru......(yang ke-3). Maklumlah anak ke-2 ku sudah berusia 2 setengah tahun... yang abang pulak... dah nak masuk sekolah rendah...... Tambahan pula aku pun telah selamat menghabiskan pengajianku diperingkat Sarjana Muda....... So, aku rasa ini masa yang sesuai untuk menambah bilangan ahli keluarga kami..... Aku merancang agar kelahiranku nanti pada hari lahir suamiku.... bulan April........
Namun....
Apa yang ingin aku cerita disini ialah keadaan sekarang yang terjadi di Malaysia.... Hampir setiap hari pasti akan aku buka laman web kementerian kesihatan untuk melihat perkembangan terkini berkaitan wabak selesema babi yang kini semakin menular di Malaysia....untuk maklumat lanjut bolehlah melawat laman web.................................. http://h1n1.moh.gov.my/
Minggu lepas PJB telah ditutup kena terdapat beberapa pelajar yang telah disahkan positif H1N1.... Masa tu, kelam kabut jugak lah... Mau tak takut??????... Tapi masa tu belum sibuk cerita tentang kematian lagi..... aku pun x berapa kisah....... Tapi kini??? hampir setiap hari ada kematian berkaitan virus ini..... itu yang menjadikan aku semakin takut dan risau....
Risau yang pertama....
Anak-anak ku yang masih kecil dirumah..... dah lah ditinggalkan di taska..... Risiko tentang penyakit berjangkit di taska memang tidak dapat dinafikan lagi...... anak ku yang ke-2 pula di rumah orang jaga (jiranku)... yang selalu berulang ke Singapura... namun, aku setiap hari akan memantau kesihatan anak2ku.... Mudah2an anak2ku sihat2 selalu....Minta dijauhkan dari sebarang penyakit......Amin.....
Risau yang kedua......
Ini lah yang menjadi risau untuk diriku pula.......sejak kecoh berita H1N1 ni lah yang merisaukan aku. Risau jika aku mengandung.... kalau boleh nak cancel jer planning bulan lepas tu.....kerana ibu mengandung mempunyai risiko tinggi..... Aduh.. ini yang memeningkan aku...... boleh ke cancel benda nie?.......
(melalui petikan laman web kesihatan, golongan yang berisiko tinggi ialah...):
1. Children younger than 5 years old
2. Persons aged 65 years and older
3. Children and adolescents (<>4. Pregnant women
5. Adults and children with asthma, chronic obstructive pulmonary disease, organ failure, cardiovascular disease , hepatic, heamatological, neurologic, neuromuscular or metabolic disorders such as Diabetes Mellitus
6. Adults and children who have immunosuppression
7. Residents of nursing homes and other chronic care facilities

Planning untuk mengandung bulan lepas, hari ini telah mengesahkan yang aku positif mengandung......... padi tadi aku telah menguji menggunakan UPT dan terdapat 2 line kat situ..... sesuatu yang aku khuatiri betul2 terjadi...... tapi, suamiku banyak memberi galakkan semenjak minggu lepas lagi (sebab tiap2 hari aku risau kalau aku mengandung sebab kes H1N1 lah nie). Ya Allah selamatkan lah diri, ahli keluargaku dan sanak saudaraku dari sebarang wabak penyakit....
So, adakah ini suatu berita gembira buatku yang sememangnya aku dah plan nak bersalin pada hari lahir suamiku bulan April 2010 nanti........... atau.........
berita duka disebabkan aku tergolong dalam golongan yang berisiko tinggi penyakit H1N1 ini?............

*** Kalau anda di tempat saya, adakah ini berita sedih atau suka???????????

6 comments:

Nida said...

As..
Firstly tahniah Along sekeluarga ucapkan... baguslah sebab Azim pun dah besar. Kak Long ni terpaksa tunggu abang Anep lega dulu ..

Mengenai kekhuatiran As tu, kalau kita tengok balik yg meninggal dunia akibat penyakit ni sebenarnya tak kira jantina, umur atau tempat...ada yg berusia 11 thun, 6 thun, 30an, ibu yg baru lepas melahirkan anak
dll...Insya Allah, As jaga diri, jgn terdedah pada org ramai sangat dan kalau demam cepat2 ke klinik... As kena gembira sebab Tuhan dah bagi rezeki tu. Mana tahu mungkin kali ni perempuan..aminnnnn

p/s: Hazirah kena chicken pox..kesian dia...:(

Asmida said...

Terima kasih coz bagi sokongan pada As...betul tu, suka tu memanglah... tapi, kerisauan dengan keadaaan m'sia yg semakin menular wabak H1N1 ini yg merisaukan.....Maklumlah, ibu mengandung nie bukan boleh sesenang mengambil penadol..ubat2an.. tu yang risau tu....
Anyway, terima kasih atas tahniah dan sokongan+doa dpt anak pompuan itu sekali lagi...... InsyaAllah, sesiapa juga (semua orang) kena menjaga diri agar terhindar dari wabak ini....
mmm... Hazirah + kak long pun kena take care atas dugaan dariNya... segala yang menjadikan sesuatu hanya Allah.... Mudah2an Allah cepat menyembuhkan chicken pox hazirah tu yea......Amin....Amin.... Amin.....

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

Asmida: mudahan anak-anak kita adalah tergolong dari anak yang soleh dan solehah......ermm berdebar gaks nak tau anak laki ke pompuan hhuhhhuhu

p/s along: haa camne ngan hazirah along.. semalam gi klinik kan? dah kurang chicken poxnya?

Nida said...

Hari ni makin banyak lak keluar chicken poxnya...tapi nasib baik dia tak meragam...

As....sekarang ada ubat yg orang mengandung leh makan....cuba tnya farmasi, jangan beli sebarangan ubat tanpa bertanya tau..

Yana at5 said...

Salam as...

Em...ko tanya kan nak suka ke duka??...

Janganlah berduka...Berita gembira beb...bergembiralah. Ramai lagi di luar sana yang menanti berita gembira macam yang ko alami ni.

Mengenai h1n1 tu...tawakal, doa byk2...jgn takut terlampau..nanti baby pun takut gak hehe... Wat preventive action utk mengelakkan dari terkena wabak tu..jgn dedahkan diri pada tempat2 awam yg sesak... kalau gi keja tu, niat dan doa byk2...

InsyaAllah salamat lah... mudah2an kita semua terhindar dari wabak yang sedang melanda...Amin

Em..Hendun pun pregnant gak, deliver bln 2...hehe...Aku dah start jealous ni hahaha....

Asmida said...

oo.. ye ke... yana... ko cite N pragnet pun aku dah gembira coz ada geng... kurang sket risau aku nie.....mmmm, kalau kau join skali sure risau aku lg kurang... ada geng lagi... he he eh heeee....... :)
p/s: pakai lah mask... aku g keje tiap2 hari pakai... tapi g kedai.. malu nak pakai.....

Jom tengok gambo2.........