Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, September 9, 2009

Sekolah Menengah Kebangsaan Semenchu

Sejak akhir2 ini aku lebih rajin membuka facebook kerana tiba-tiba terjumpa semula kawan-kawan lama....... kenangan lama bersama rakan-rakanku tiba-tiba muncul semula....... Dulu aku bersekolah di sekolah Tadika Felda Air Tawar 5. Kenapa muncul????? haaah... ni gara2 Yana lah nie membuka semula album buruknyer itu..... (sorry ek Yana ... Gurau jer..)... Ala.. bukan apa.. aku tak suka tengok gambo aku masa tadika.... entah apa2 gambo tu.. buat malu aku jerk... (Abis aku kena kutuk abis2an dengan Erin dan Yana.. huh hu hu... )...
Selepas itu, sambung pula ke SK FAT5..... namun aku bukanlah sepandai Rapiah.. Nonon (Aisyah)... atau Zakiah.....yang mana dapat melanjutkan ke sekolah berasrama penuh..... Hah.... mereka semua nie aku jumpa semula dalam facebook lah..... Tapi... Aku berasa bangga kerana aku terpilih sebagai CALON untuk ke Asrama Semai Bakti... (Ingat tak sesapa kawan2 yang dapat masa nie kena ada test???????? )... Ramai2 kena amik peksa... banggalah aku masa tu coz aku sorang yang dapat nak dibandingkan dengan Shiela dan Sarini (My best friend merangkap my neighbour)..... mmmm banggalah jugak... namun UPSR aku x lah semua dapat A..... maka, x dapatlah aku ke asrama penuh macam kawan2ku yang berjaya ini.....
Mungkin bukan rezekiku di sini.. kita kena terima dan reda atas ketentuannya.... Aku menyambung ke SMK Semenchu..... Masa tingkatan 1, aku masuk kelas 1 benar.. bukanlah kelas first.. Ikhlas/Falah... macam Yana, Erin dll...... Namun semangat aku tak pernah pudar untuk meraih kejayaan...... masuk tingkatan 2... aku still x berjaya ke kelas first... aku masuk 2 amanah... tapi masa nie.... aku sering kena puji dalam kelas sebab..... Akulah paling rajin, akulah sumber rujukan kawan2 yg x buat homework.... akulah yg selalu kena puji... dan aku lah yg glamer masa nie... ( hahaaaa... perasan gitu!.... ).... kenangan yg x dapat aku lupakan masa tingkatan 2 nie lah aku mendapat tempat pertama/kedua sahaja dalam kelas bersama Marhayu Jamak...... dan lagi satu.. masa nie jugak aku mendapat pendidikan seni terbaik bagi keseluruhan tingkatan 2.... (bukan senang nak dapat hadiah tau!... hadiah no 1/2 mana dapat hadiah melainkan matapelajaran terbaik keseluruhan tingkatan!... )... Masa nie pun aku tak sangka... aku lukis gambo fanstasi.. konon2 nak lukis raksasa... last2 masa guna water color dah terjadi hantu casper..... masa nie, classmate aku kata aku lukis cantik.... nak gak lukisan aku letak atas sekali sebab cantik.... tapi bagi aku biasa jer....... namun aku bersyukur.. mungkin rezeki namanye..... aku reda.... sebenarnya bakatku lebih pada seni lukis.... masa sekolah rendah dulu ingat lagi.. cikgu elias suruh aku buat model rumah bagi mewakili sekolah pendidikan seni.... (wakil sekolah tu...).... tapi entah... siapa nak bantu aku masa tu??..... ada mak + abah jer yg tak tahu apa2.... last2 kalah.... dan bakat aku abis macam tu aje...... kalau kata minat... aku sememangnye minat buat menda2 seperti ini..... Then, masa form 3 aku masuk 3 Iklas... tercapai jugak cita2ku masuk kelas first... memula masuk segan jugak... maklum ler... siapalah diriKu????????..... namun aku kena terima demi mencapai hasrat dan cita2ku......
Masa berlalu pergi..... Aku semakin akrab dengan rakan2ku... untungnye apa pada diriku???? aku punye ramai kawan.... dari kelas bawah sampailah kelas atas.... semua kawan aku.... aku x pernah memilih kawan dan aku bukanlah dikalangan mereka yang sombong..... aku telah masuk ke 4 Ilmiah... still bersama kawan2 lama dan ditambah kawan2 dari dari kelas 1 Falah..... first class ada 2 ( Falah/Ikhlas... ERT/Pertanian )... aliran yang lberbeza..... So, kelas Ilmiah merupakan satu2nye kelas sains tulen....... bila dah masuk kelas first nie... aku bukanlah orang yg dapat no 1/2/3 dalam kelas........ biasa jer... mmm.. teringat aku pada teman2 lama SMKS...... mungkin ada yang aku terlupa nama tapi ingat rupa... dan ada yang ingat nama terlupa pulak rupanye.... ini lah kehidupan.. usia semakin meningkat.... ingatan semakin pudar.... tapi bila terjumpa kawan2 lama dalam facebook... aku still ingat kat mereka.... suhaili, azman, fauzi, faiz dan banyak lagi lah...... Kalau kawan baik yang memang rapat tu macam Erin atau Yana memanglah dah jadi kawan asyik nak mengene2 jer.... aku lah yg selalu jadi mangsa buli mereka!......... tapi, aku reda kerana aku kenal siapa mereka !........
Namun, kenangan lama bersama rakan2 tetap disanubari...... kalian tetap diingatan..... Setelah aku bekerja di PJB ini, tambahan pula aku sering membuat pameran kerjaya di sekolah2 aku teringat pada SMKS.... lalu aku cari di yahoo mana tahu ada laman web SMKS.... terjumpa blogspot.... tu yang aku add pada aku punye blog.... nak tahu jugak perkembangan terkini sekolahku.... ada sedikit perasaan bangga sekiranya SMKS mempelawa Politeknik Johor Bahru untuk membuat pameran kerjaya mereka..... (seperti sekolah2 lain yang aku pergi...). Hari ini aku menerima mesej dari kaunselor SMKS... nak tahu apa perasaan ini????.... bangga kerana SMKS sekolah lamaku..... tanpa guru2 yang mendidikku.. aku tidak menjadi seperti ini..... terima kasih wahai guru2ku.... Sekiranya kalian ingin mempelawa politeknik untuk pameran, bolehlah menghantar surat kepada pengarah ( En. Shabudin Bin Man ) atau pegawai perhubungan awam ( Pn. Shantini Devi), KM 10 Jalan Kong Kong, 81700 pasir Gudang, Johor...........

6 comments:

Nida said...

OOOO...as pandai melukis rupanya, pasni bolehlah lukis potret wajah Kak Long ye...lukis cantik2 tau wlupun hakikatnya tak cantik mana...:-)

p/s: kadangkala rasa menyesal kenapa kita tak mengikut aliran yg kita minat.... contohnya Along minat pada dunia sastera..tp menyimpang ke dunia sains..tapi Along percaya ada hikmah semuanya yg berlaku....:-)

Asmida said...

hu hu hu hu... tangan nie dah keras dah... namun sejarah silam apalagi kenangan manis itu takkan kita lupakan sampai bila2......
he he he..... betullah... gak nye kalau kita ikut apa keje kita pulak ek sekarang nie....
tapi....itu semua pengajaran... kita ada anak dan pengalaman lalu... "Tak akan ku sia2kan bakat anak2ku malahan akan ku bagi galakkan sepenuhnya... InsyaAllah.."

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

ermmm... samalah cam abg.. actually minat sangat kat sastera, tapi sekarang dah terjebak dalam bidang engineering. Tapi semua tuh pasti ada hikmahnya....
bab melukis nih, yu surender.. hehehhee tapi minat gaks mlukis2 kartun...

p/s: harap2 afiq + azim akan aktif dan cemerlang cam mama dan papa dia masa di sekolah nanti hehhehe.. amin...

yana said...

Hihi ada gak saham aku kat ko nyer blog nih...

Anyway, akupun dah terlupa macammana ko bleh masuk ke 3 ikhlas...memory tu lost...

Sepanjang jaga peksa upsr...aku try wat soalan mate, english, sains...huhu..kalaulah aku dapat menjawab upsr zaman dedolu cam aku jawab sekarang nih...pasti aku bukan bergelar guru...hehe...anyway aku bersyukur apa yang aku peroleh sekarang nih...

Sorryla pasal gambo yg ko kena kutuk teruk tu...hihi...sebenarnya kesimpulan yang aku dapat buat ialah ko ni kemas orgnya..sbb tu sentiasa nak kemas jek..nak amik gambo pun kena kemas2 gak...tapi tercepat plak cameraman tu snap gambo...dah nasssiiiib...

Asmida said...

ye lah.. syukurlah dengan rezeki kita sekarang... bila dewasa kini, barulah kita terpikir kembali zaman silam yg mana macam2 yg Allah kurniakan rezeki pada hambaNya... Rezeki Ilmu, rezeki pandai, rezeki cantik, rezeki baik, rezeki suami, rezeki anak, rezeki keluarga dan macam2lah lagi... ada bahagian Masing2... Kesimpulannya setiap orang ada kebaikan dan keburukannya.... :-))

Tok Man said...

Saya pernah bertugas di Felda Semenchu pada tahun 1974/75, masa tuu hutan baru ditebang untuk ditanam dengan kelapa sawit...jalan ke Kota Tinggi sedang dibina, jika hujan sukar dilalui walaupun dengan motorsikal scrambler..

Jom tengok gambo2.........