Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Friday, September 11, 2009

Siakap Asam Pedas.....

Semalam genap 20 hari umat islam melaksanakan ibadah puasa. Syukur tak terhingga kerana aku berjaya mengharungi dugaan berpuasa bagi tahun ini....... entah lah kenapa kali ini aku berpuasa dengan pelbagai dugaan yang mendatang..... namun aku tetap bersyukur kerana diberikan aku, anak2, suami dan parent kesihatan. Syukur.. syukur..syukur.... Alhamdulillah....
Dugaan??? apa dugaan aku berpuasa tahun ini berbanding tahun2 yang lepas?????.... mmm... biasanye kalau menyambut bulan ramadhan.. aku excited nak makan yang best2...... kerana aku minat masak..(walaupun x sedap), aku akan cuba buat dan terus buat..... Tapi berbeza kali ini, nafsu makanku x seperti tahun2 lalu.... aku akan ikut aje apa yg anak2 dan suami nak makan...... aku x kisah.... lagipun kalau aku makan pun hanya dapat menelannya dalam suku pinggan jer sekadar untuk mengelak lapar..... mungkin cara pembawakan aku kali ini berbeza dengan yang lepas2......

Dah seminggu kami ( ex-schoolmate ) menceritakan masakan2 dibulan Ramadhan... adalah sedikit teruja nak mencuba menu2 mereka..... emmm... semalam aku masak untuk berbuka.... siakap asam pedas dan sotong tepung...... resipi asam penas ini aku dapat dari rakanku Yana.... bukan aku x pernah masak dengan bahan2 resipi darinya... resipi asam pedasnye sama dengan cara aku masak tapi berbezanya.... semua dimayang...(bawang2, halia)... cuma lada aje yg dikisar.... aku pun cuba.....dan inilah hasilnya......(mmm.. siap masuk dalam pinggan bentuk oval lagi tau....)... itu juga cadangan dari rakanku Yana... TQ Yana coz give the resipi....mmm.... apa komen suamiku??????..... sebelum ini aku masak ikan siakap akan ko potong2 dan rempah akan ku blender..... kali ini berbeza.... jawapan yang membanggakan..."sedaplah As... sedap siakap nie.. lain kali bolehlah masak lagi......"padahal sebelum ikan ini dimasak lain bunyinye bila aku tanye nak masak apa... 'Asam pedas... sedap ker ikan nie masak asam pedas????masak 3 rasa lah...' Apa2 pun aku berjaya menghasilkan siakap asam pedas (dari Jalan2 cari makan)-Resipi Siti Rodiahana... hah haha haaa........(sedap2 Yana... marvellous....)...

selain siakap, dapur sebelah lagi tu aku masak sotong goreng tepung...... hah.. itu resipi aku... aku belum success lagi masak sotong nie.....sebab mesti tepung terbuka.... sotong berjoget2 dalam kuali aku... abis penuh minyak kat dapur... tension2.... oleh kerana aku dok bising kat dapur menjeritkan kena minyak jer kat diri aku nie... Allah pun maha kuasa.... boleh pulak gas umah aku abis.... nasib baik dah 3/4 gorengan...... terpaksalah aku tangguhkan masak... masa tu jam dah pukul 7 mlm.... last2.... x sempat aku mengoreng tempe tepung dan sayur .... makan jer lah siakap dan sotong tepung tu.... dahlah anak sedaraku si haziq ada..... aku siap promosi cakap nak masak special ari nie.... boleh pulak gas abis!...... ( dulu ada 2 tong gas.... boleh pulak cian kat student umah sewa.. kami bagi jerlah kat dia satu.... )... Anyway.... Syukurlah ada rezeki untuk berbuka puasa semalam...... Selamat berpuasa... banyakkan beribadat... mudah2an kita bertemu malam lailatul qadar itu......... dan doa kita dimakbulkan olehNya.... Amin.

2 comments:

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

ermm memang marvelous ikan siakap asam pedas tu.. bersa kat tekak lagi.. bolehlah masak lagi huuhu.. sotong goreng tepun pun malam tadi menjdik nyum nyum nyummmmm

Nida said...

Sedapnya As...Kak Long teringin sangat nak makan ikan bakar tau..tapi dah cuba buat kat sini, tp tak sedap...sebab ikan kat sini tawar..tak macam kat Malaysia..ikannya sedap.. :-(

Jom tengok gambo2.........