Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, March 28, 2012

1st_day - Trip Guangzhou,China

Sebelum berangkat... Flight Jumaat, jam 4.20 pm dari LCCT
Excited...... Nie kami order pre-book seorang 1 menu.. jimat RM3
Abes makan yang pre-book melantak order lagi orange juice dan lain2
Tak cukup lagi order lagi air lain dan snek..... amboi2.... tauke balak pun boleh bankrupt macam nie taw!!!....
Jumaat lepas 23.3.2012 kami telah ke Guangzhou, China. Trip kali ini Aleesya terpaksa kami tinggalkan demi keselamatan, keselesaan dan kegembiraan. Mood yang baik juga perlu jika ingin bercuti2... he he heee...... Bukan bawa dia tak gembira, cuma ada sedikit masalah jika bawa Aleesya kami perlu berdukung dan dia tentu penat dan yang tahu menangis.... tapi biasanya yang membuat masalah adalah putera tengah aku... si Azim yang cerdik!... dari pergi sampai ke balik, naik cair tahi telinga aku nie dengar suara dia menangis. Memula nangis nak kasut baru.... tetiap kali jalan nak kasut baru.... singgah Air Hitam kedai banyak yang tutup. Then, menangis sepanjang jalan sebab tak dapat kasut. Stop kejap sebab nampak Water World. Pujuk dia nanti kita gi Water World... lagi meraung kuat "Tak nak gi China... nak gi Water World.." aduh.... hanya Tuhan yang tahu hati ini nak bersabar..... sampailah Nilai. Kami pujuk beli kasut baru di Giant dan tukar duit sekali. Urmmm, nasib baik senyap dan mula dia excited semula nak naik kapal terbang sampai tak nak makan tengahari!.... Akhirnya jam 1.30 selepas makan tenghari kami sampai di LCCT. Parking kereta disitu (first time parking disini, biasanya tinggal kereta di rumah Su) dan kami pun ke tempat Luggage. Check in beg, nasib baik cukup kg.... then kami pun masuk boarding. 
Cari kasut tiada di Air Hitam, last2 breakfast jek....
 Selepas selamat urusan di boarding dan kastam, kami pun menunggu flight. Tengok jam masih pukul 3pm, maka aku pun pergi ke surau buat solat jamak. Tetiba, sedang aku nak mengambil wuduk, cik hubby cal... "As, ada amik beg duit abang tak?..". Beg duit?....  manalah aku ada amik, ishhh dalam hati dah tak sedap nie... dia nie main2 ke serius nie?... Last2 aku solat dan abis jer solat tanpa membuka telekung lagi aku dah cal cik hubby... "Ada tak beg duit tu?"... Ok2lah.. nanti abang cerita. Terus letak... bukan nak jawab soalan aku!... haisssh......

Rupa2nya.... Masa pemeriksaan kastam tadi beg duit cik hubby tersangkut dalam.... Cik hubby dengan muka yang pucat tanya pada En. Kastam... "Encik ada nampak beg duit saya?"... En. Kastam selamba menjawab dengan malas nak layan..."tak de".... Muka dah pucat.. Mulalah cik hubby tengok kat ruang scan beg duit tadi... sekali sampai jer... beg duit dia pun keluar!... Nasib baik dia tunggu tuan dia datang...  beg dia tersangkut! urrmmmm..... kalaulah hilang....... entah aku tak tahu nak cakap apa... budget hotel, budget taksi semua disitu... total RM5k ada dalam tu..... Mau tak pengsan kalau hilang.... aku dah tarik nafas lega. Nasiblah baik jumpa abang oiiii!.... Lain kali beg duit tu jangan lupa.... ibarat nyawa kita tu....... pandai2lah menjaganya..... Alhamdulillah, sedikit ujian dariNya...........

Akhirnya, jam 4.30pm kami pun berlepas ke Guangzhou, China. Penerbangan mengambil masa lebih kurang 4 jam sahaja.... Aku duduk baris 9... cik hubby dan anak2 duduk baris 21... jauhkan... entah apa2nya petugas Air Asia tu bagi tiket!.... Actually, Azim yang kena no 9 tu.. gile ke hapa nak suruh anak haku dok sensorang!.. Last2 aku yang dok sesorang dan fligt pulak penuh.. tak dapatlah aku tukar tempat duduk sampailah ke Guangzhou. 

Aku duduk sebelah tingkap kapal terbang.... dari atas, mak ai...  cantiknya penuh lampu2 di Guangzhou city... sangat2 cantik!!!!!!!!.... sampai jer Airport cik hubby paling last keluar... aku jenuh menunggu di luar.... rasa takut pun ye jugak.. kalau hilang mana aku nak mintak tolong nie... Sepupu cik hubby, Ida pun sama... dia juga jenuh menunggu kat tempat lain pulak!.... tapi dia pulak dari jauh dengar suara Azim... ada rasa lega kat hati.... Issshhhhh, Azim nie dari pergi sampai balik menangis je kejenya... pening kepala aku dibuatnya!..... Tu yang hampir RM100 dalam kapal terbang lesap gara2 melayan budak berdua nie.....

Baru sampai di Baiyun International Airport, Guangzhou, China
Sesampainya di Baiyun International Airport, kami disambut oleh adik Rabiatul (translator yang kami upah untuk esok). Dia dah siap2kan van sewa untuk kami ke hotel. Kami menginap di Clivia hotel. Memula nak ke Continental dah reservekan satu bilik besar. Tapi, tadi cal dah penuh pulak. Last minut tukar ke Clivia hotel.... anyway, Clivia hotel pun not bad dan ramai orang Malaysia tinggal kat situ. Sampai2 konon2 kenyang.... malas nak keluar makan. Sekali jer semua terus amik maggi cup sorang satu.... laparlah pulak..... Fasiliti kira oklah hotel nie.. sangat2 berbaloi2 dengan harganya......

maggi juga jadi pilihan...





See... suhu ketika kami baru sampai disini....

Ruang toilet......
memang sejuk... walaupun tak sesejuk New Zealand..... tapi memang sejuk disini walaupun sudah masuk musim bunga.... Aircond kat rumah korang boleh set suhu sampai 14 celcius tak?... cengitu ler gamaknya...... still sejukkkkkks tapi nyaman.  Oklah... Good Night semua... Esok pagi kami akan mulakan shopping pada pukul 9.30 pagi...... zzzzzzzzzz.................


9 comments:

Lidya said...

akak... nak tanye saya nak ke guangzhou 1 september ni, nk tnye akk de contact no rabiatul yg translator tu tak? n how much ek byran upah die... (^_^)

Lidya said...

salam kk... nk tnye de contact no rabiatul tu tak? saya ke guangzhou bulan 9 ni.. n how much upah die ye? tq kak...

muhd ilman said...

slm...insyaallah sy akan ke Guangzhou pd Januari 2013 nanti.Sy berharap dpt contact cik Rabiatul untuk bantu sy semasa di sana nanti.Bagaimana nak contact dia?

Siti Noor Faezah Mohamad said...

Slm. Tgk komen kat ats pasal translator tu. Tp xde pun d reply cntct number nye. Sbb saye pun nak jugak.

Mariam Rajab said...

salam...saya pn nk tau cmner ye nk contact adik rabiatul tu...bleh email sy..mariamz85@yahoo.com

Anonymous said...

assalam sis ley x nk minta contact number tourist guide?
lia_aleeya88@yahoo.com

Asmida said...

Salam semua.... contact email saya ada but no phone very2 sorry coz mmg x der. lagipun masa nak balik dulu phone dia hilang... dia tukar number.

Email dia :
nurrabiatulothman@yahoo.com

TQVM.......

Nadia Munirah said...

Akak..nk tnye..mcm ne akak booking clivia hotel ni ye..sbb sy carik rate2 website xde pun nme hotel ni..

Asmida said...

Alamak... sorry lah nadia coz yg booking dulu tu adik rabiatul yg uruskan....
Cuba tanya2 kat Guangzhou Group dalam FB.... Mana tahu mereka boleh tolong.....

Jom tengok gambo2.........