Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Thursday, March 22, 2012

Doakan perjalananku selamat....

Salam buat teman2 blogger semua.....

Esok kami akan bertolak ke LCCT dan akan ke Guangzhou, China. Entah apa cerita kami disana, aku pun tak tahu lagi. Tetapi, beberapa perancangan telah kami buat sebelum ini....

Jumaat, 23.3.2012 = Bertolak ke LCCT dan ke Guangzhou, China. Adik Rabiatul menunggu kami disana dan menghantar kami terus ke hotel.
Sabtu, 24.3.2012 = Shopping di Guangzhou 1 hari bersama adik Rabiatul. Adik Rabiatul akan membantu kami dalam urusan jual beli. Dialah translator kami disana. Adik Rabiatul nie aku tak pernah kenal, sekadar melalui blog, FB, email dan YM sahaja. Dan telefon juga. Dia merupakan rakyat Malaysia yang belajar disana. Semoga adik Rabiatul dapat membantu kami sekeluarga.
Ahad, 25.3.2012 = Disebabkan adik rabiatul ada hal lain pada hari ini, maka hari ini kami terjah sendiri disana. Planning hari ini nak jalan2 cuci mata pergi destinasi menarik. Semoga pengalaman semalam dapat membantu kami untuk berjalan2 disini pada hari ini.
Isnin, 26.3.2012 = Tiada planning best 4 today..... kalau ada masa, may be nak shopping lagi ke?... bergantung pada masa, budget dan tahap antibodi badan masa tu. Sebab tengahari kami akan bertolak pulang ke Malaysia.... Yahooo.....! Kompom aku rindu kat comel kesayanganku!.. muaaah..1000x...

Actually, aku ke Guangzhou, China bersama Suami, Afiq, azim dan seorang sepupu belah cik hubby Ida. Kami berlima sahaja.  Dah nama ke Guangzhou kan... apa lagi yang menarik disana... SHOPPING!.... tapi kena pandai pilih.... quality atau tidak!... Mudah2an Allah permudahkan urusanku disana.

Actually, aku amik Rabiatul sebagai translator nie pun last minit. Nasib baik dia free masa tu... dapat 1 hari pun cukuplah kan.... lagi pulak dia menunggu kami di Airport.... Nasiblah baik. Memula agak kompiden... kejap kang tak kompiden.... aiish... dengar macam2 cerita last2 minta bantuan adik Rabiatul!...

Cerita 1 : Rakan opismate aku ramai gak yang telah menjejakkkan kami ke China. Tapi ramai yang ke Tianjin. Mereka nak ke Beijing dan ke tembok besar china!!!.... Dari Airport Tianjin nak ke Beijing kena naik Keretapi laju tue.... Mereka pulak ke sana by backpakers... Semua bujang2 dan tak de bawak anak ke apa kalau yang dah kawin. Cerita kelakar yang aku tak boleh lupa, adalah mereka tak tahu nak ke Beijing menaiki keretapi tu..... Tanya orang sana cakap macam ayam dengan itik. Bahasa Inggeris memang tak tahu..... tanya2 mereka buat dunno jek!.... sampailah mereka semua nie fed up!... Akhirnya, sampai satu tahap ada sorang mamat nie menjerit sekuat2 hati dikhalayak ramai..... "Anybody here can speak english???...". Semua sepi tiada siapa membantu melainkan mereka buat hal mereka je disana..... Bukan berakhir disitu, bila dah benggang sangat sampaikan mereka cakap kat cina2 situ... "Wei... ko "ba wau dal wau hah" eh?...." semua orang mereka sapa macam tu sebab dah sakit hati sangat.... Aduh, lawaklah pulak. Tu yang antara sebab mengapa kami mengambil translator juga akhirnya... Apalagi kalau nak shopping?.. bagaimana nak tawar menawar... huh!... Mudah2an adik Rabiatul membantu kami disana....

Oklah, aku rasa cukuplah satu cerita paling lawak disini. Tapi, itu bukan niat mereka nak menghina sesiapa. Tiada kaitan dengan bangsa cina, melayu, india dan sebagainya. Ini adalah disebabkan kebenganggan yang amat ketika itu. Tiada unsur2 perkauman ok!.....

Akhir kata, buat teman2 blogger semua.... 20 jari (overlah pulak sampai 20 jari - tu maknanya minta maaf sungguh2 tu ).... ku pohon ampun dan maaf atas segala perbuatan, tingahlaku dan bahasaku yang andaikata ada tersinggung buat teman2 dan kenalan semua. Doakan semoga perjalanan kami selamat dan dipermudahkan yang maha esa..... InsyaAllah, ada rezeki bolehlah aku bagi sourvinir dari sana.... sapa2 yang nak minta bolehlah jumpa aku balik nanti... he he heheee.... Tapi, buat cik bunga mahupun kak long Nida, souvinir dari Indonesia dan China aku bagi serentak ok. Buat Edot, kalau ko duduk dekat dengan aku dah lama aku bagi juga.... andai kita bersua dan ada rezeki ko, insyaAllah ada juga bahagian untuk kau walau tak sebesar mana... paling tidak fridge magnet kan.... Ok... Doakan keselamatan kami semua ye...... Semoga selamat pergi dan kembali semula di bumi Malaysia yang indah.... AMINNNNNNNNNNNNN..................


8 comments:

Anonymous said...

terharunya aku as.. walau pun aku dok jauh dr ko ko masih igt jugak kat aku.. insyaallah satu hr nnt kita akan jumpa jugak.. ms tu akan aku buat kan kek indulgent yg xjd oder hr tu.. set time as.. nnt aku leh gerak g PG..

Anonymous said...

terharunya aku as.. walau aku dok jauh dr ko ko igt gak kat aku.. insyaallah satu hr nnt kita akan jumpa gak.. set time as.. nnt aku watkan kek indulgent yg xjd oder ri tu..

Asmida said...

ok2... TQVM dot... mana boleh lupa kawan2 seangkatan dulu2..

yaya+frdz+auf said...

salam...bestnya. terjumpa blog akak ni. yaya sekeluarga pon akan ke guangzhou. boleh bagi email rabiatul tak utk jadi tour guide kami juga.

email: yaya_faridz@yahoo.com

Anonymous said...

salam kak...sy pn nk g ghuangzhou..blh bg email @ no rabiatul x? thanks yer :)

email sy : tmsara9737@yahoo.com.my

Anonymous said...

Wahhh best nya blog nie ... saya pon nak ke Guangzhou bole emailkan saya rabiatul contact no and email address tak ?

email saya : ema_ckteknik@yahoo.com

suara keamanan said...

assalam akak...
saya nak ke guangzhou hujung bulan nanti...boleh bagi email or contact rabiatul x?

khairul.tsd@gmail.com

Asmida said...

Maaf ku hulur pada semua.... Ketidak perasanan kewujudan persoalan disini.... Email je yg saya ada.... no phone dah hilang...
adik Rabiatul
email : nurrabiatulothman@yahoo.com

Jom tengok gambo2.........