Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, April 4, 2012

Third_day in Guangzhou, China

Puaasssnya aku tido dari blog nie....  lama betul nak sampai hari ke 3 kami di Guangzhou, China.  Actually, balik dari Beijing Lu malam tadi kami memang betul melantak tido.... penat rasa. Penat sebab banyak sangat berjalan dan letih!..  Aku tak cadangkan ibu2 mengandung bershopping di China. Susah dan letih sebab jarak dari satu tempat ke tempat yang lain berjauhan. dah tu luas gilerrsssss............... Kalau ke tempat jam... semuaaaa memanjang jam sahaja!!!..  urmmm.... So, percutian 4 hari ke Guangzhou memang tak puas!!... sehari pergi dan sehari balik dah tolak tinggal 2 hari penuh sahaja!!... dapat ke beberapa tempat jerk......

Untuk hari ke 3 ini, kami mengambil Lidiya (Indonesian) sebagai translator kami. Selepas bersarapan, kami ke Masjid Huaisheng. Masjid Huaisheng di Guangzhou, juga dikenali sebagai Masjid Rumah Api, adalah berusia ke atas 1,300 tahun, adalah salah sebuah masjid tertua di dunia. Ia digelar bagi peringati  Nabi Muhammad s.a.w. Menaranya 36 kaki tinggi dengan suatu puncak yang tajam. Bangunan ini digunakan sebagai panduan  untuk kapal. Ia mempunyai banyak nama  lain seperti Masjid Raya Canton, Masjid Guangta Si, Masjid Hwai Sun Su, Masjid Huai-Sheng, Masjid Ying Tong, Masjid Huai-Shang, dan Masjid Huai-Shang Si. Maklumat lanjut boleh klik disini okey...

Pintu Masuk masjid Huaisheng






Dihadapan ruang solat
Masjid Huai Sheng di ingatan....
Selepas ke Masjid ini, kami pusat leather. Nama  betul tu aku tak pasti.....yang aku ingat Baiyun Leather gitu ler bunyinya.  kat sini ler yang aku ceritakan dalam entri yang lepas. Kalau orang nak culik kami sesenang jer kami hilang di China... Na'uzubillah minzalik!.... kami ikut jer tauke kedai dan translator bawak kami disuatu tempat yang sunyi.... tetapi didalamnya penuh misteri.... jom tengok apa ada kat dalam!!!....


Pilih jangan tak pilih.. Afiq dan Azim dah boring ikut kami sopink!!...
Last2 dapat satu!.. tapi bukan ini yerk.. Gucci made in Italy ( handbag dan dompet)
Sila bayar disini okey....
Setelah dapat apa yang dihajati kami pun blah dari situ. Masa keluar dari sini kami terjumpa muslim jual buah2an... So, kami beli buah cherry dan nenas... Aiii... macamlah tak de nenas kat Malaysia ngek... he he heeee heee..... 
wow!!!..... nyummny... nyummy.....

Masih mahal juga... tapi, kat Malaysia lagi2 mahal.....
tapi nenas jugak pilihan aku....
Kalau dah nama melancong, bagi aku... first, aku nak rasa makanan @ buah2an istimewa negara tersebut!!.. yang kat Malaysia kami sukar nak dapat!!... itu kebiasaan family aku kalau melancong tak kira dalam atau luar negara... kalau ke Penang contohnya, kami akan cari laksa, nasi kandar, pesembur atau char kuey tiaw... Hah!.. gitu ler jugak kalau ke luar negara!... nak rasa makanan mereka. Tapi, minta maaf banyak2 sebab makanan nie kami jarang bawak balik, melainkan makanan tu tahan lama...... So, jika tayangan ini menganggu emosi maafkan saya. Dan, jika anda berpeluang ke sini, anda boleh jadikan blog ini sebagai panduan ke sana nanti... he heee heheeeee....

Okey, lepas makan buah2an nie kami terus naik teksi ke tempat pakaian pulak!... Ini yang tak sabar2 nie... nak cari baju dan toys untuk Aleesya!..... Mama sayang sya sya!......  memula tu kami cari kat mana erk tempat nie?.. aduh aku bebetul fail kalau nama China nie.. susah nak ingat.. yang aku ingat aku berhenti di hadapan Kowloon Hotel. Sebab ( dalam hati fikir, bestnya kalau stay sini.. senang nak shopping ). Memula ke kedai kasut kanak2. Nak cari kasut sya sya dan abang2... Pastu, tengah aku dok belek2 kasut tu, cik hubby amik ler gambar... tup tup kena marah!.. tak boleh amik gambar disini... Maka, hati si isteri turut berkecil hati atas teguran itu, maka aku pun blah dari situ.... Akhirnya, tak jadi beli coz takut tak muat pulak dengan dia!.... baju pun aku tak beli sebab rege dia sama jerk dengan M'sia.... aku malas nak tawar2 sebab kalau dah tawar tak beli mampus kena maki kat sana!..... ish, tak sanggup aku... kang sentap hati aku seumur hidup tak mu masuk China... ha hahaa haaaa....

Akhirnya, aku penat berjalan tak beli satu habuk pun kat sini!.. penat... Kat sini kalau beli borong baru murah.. kenalah 100 helai ke atas... aduh!... x ler pulak nak beli banyak gitu.. bukan aku nak bisnes pun!.... Sudahnya, kami cari tempat makan.... perut pun dah mula bunyi .... jom makan!....

Madina Restaurant
Memula minta 2 pinggan... rupa2nya kami kelaparan tambah lagi 1 pinggan...
Ingat.... kalau kesini, 1 pinggan tu boleh buat 2 atau 3 orang makan taw!.... Kami makan briyani kambing 2 dan ayam satu... sedaplah jugak...(sebab aku nie memang tak suka nasi cenggini.. aku lagi suka nasi putih lauk2 kampung lagi sodap!!). Ini hajat cik hubby dan ida nak makan briyani.. so, aku kalah dan kena mengalah... hi hii hiiii......

Lepas makan kami ke tempat Al-Quran digital. Ke sini pun naik teksi tau.. bukan jalan kaki... kat sini memang bayar duit teksi tu macam air jerk... turun naik teksi memanjang!....  Memula kami ke tempat elektronik cari Al-Quran digital... tapi 1 keping gambar pun kami tak ambil.. lupa... then kami kesini pulak... tempat pakaian pulak!...
Ala-ala beijing Lu gitu tempat nie...
Tapi orang... macam pasar malam!.. berhimpit2....
kenangan nak cari baju anak2 masih belum temui....
keluar masuk kedai kejenya... dapatnya tak juga....
Plastik yang aku bawak tu 2 helai t'shirt Aleesya... aduuuh!.. susah betul hati aku nak berkenan kat sini. Apalagi pakaian wanita.. semua design chinese punya.... ketiak besarlah... lengan pendeklah... aduh, tak kena dengan aku.. Lidiya dah risau sebab aku masih bertangan kosong!... apakan daya... hatiku susah nak berkenan!... Akhirnya waktu pun hampir margrib kami masih disini....
Kaki dah sakit badan dah letih akhirnya... rezeki kedai nie... Mahal pun kami balun buat kenangan anak2....
Last2 kedai nie jugak jadi pilihan. Beli Jersi Afiq RM50 taw... Ringgit Malaysia ye.... baju cina Aleesya dan Azim sepasang RM30x3pasang kiralah sendirik... mahallah jugak bagi aku.... tapi apakan daya. Waktu dah Margrib, badan pun letih.....
Last shopping kami di Guangzhou, China
Akhirnya, malam menjelma..... kami masih tak temui pakaian yang puashati dan sourvinir untuk ahli keluarga dan rakan di Malaysia. Sudahnya, semasa kami nak tahan teksi kami menemui penjaja seperti ini lagi... Chinese muslim.... menjual kacang2 dan sate kambing lagi....
kedai kakak nie kami borong!... suka lah dia.. rezeki rezeki...
Putus idea nak bali apa.. Last2 kami beli kacang2 dan kismis disini. Kami beli badam yang masih berkulit. Memang sedap.... rasa nak makan kulit dia sekali.. kismis pun macam2 ada.. nak yang kuning, hitam, lembab, kering?... banyak choice... Aku borong gak kat sini... menda nie jerk aku beli untuk rakan2 dan adik beradik aku.... Maaflah banyak2, kali nie aku susah nak beli sourvinir.... tak jumpa.. masa pulak terhad.... 

Buat kali terakhir sebelum kami pulang Malaysia, kami lepaskan mengidam kami lagi!... Ya Ampun... syukur dapat jumpa penjual ini sate kambing lagi.. tapi orang lain okey.... Apalagi... 100 cucuk lagi untuk hari ini....... lagi pulak destinasi terakhir kami susah nak cari tempat halal. Maka, sekali lagi sate kambing menjadi memu makan malam kami... h ehheeeeee hee....

Lepas geram.... memang mantoooop!.. tapi yang semalam lebih mantop sebab lebih spicy!...
Anak si penjual kacang & kismis.... comel kan....
Geram betul kat budak nie... comel!.. bijak pulak tue... tak kisah pun dia ikut orang lain...
Kami makan malam bersama anak Chinese Muslim menjual kacang & kismis... comelkan... alahai, bijak betul budak nie.... dah tu tak takut orang... putih melepak!..... macam kacukan pun ada jugak!...... geram.. geram.... Akhirnya, sebagai penutup aku ke kedai jeruk disini... Si Lidiya dah tahan teksi.. aku pulak ke kedai jeruk... hah!... lagi satu... kalau ke sini jeruk dia memang mantop!..... Kalau ada bekas, dah lama aku nak bungkus...  rangup dan manis... memang tak pernah jumpa jeruk buah sesedap itu.... murah pulak tu.. paling sedap jeruk pelam muda dan jambu batu... Ya Ampuuun sedapnya... sesapa ke Guangzhou bagitahu aku yer... nak pesan jeruk dia!.... sedapnyaaaa.....................  setelah membeli, aku pun naik teksi sambil membaham jeruk2 tu..... Selepas sampai di hotel kami berpisah dengan Lidiya yang banyak membantu kami disini. TQVM Lidiya....... Jasa2mu tetap kami ingat disanubari.................

14 comments:

Anonymous said...

Salam kak, Madihah lg ni.. Ok tq, sy dah dpt email add rabiatul.. tp skrg perlukan email Lydia pulak boleh.. sbb bunyinya mcm Lydia ni yg lebih efisyen je :) TQ in advance ya kak..

lotuis said...

salam, akak amik pakej atau just guna pemandu pelancong? sya plan nk p tanpa amik pakej, sbb main tuk p shopping j.. sya cma perlukan translator, akak bleh emailkan sya details translator yg akak gna. amymohd87@yahoo.com

yamin said...

Sy sekali kak emel sy : shbt2005@gmail.com

Azrina said...

Salam kak. Nak mintak jasa baik akak utk email kat saya info translator yang akak guna - lydia. Tq. Azrina (azrina73@gmail.com)

saifuddin aziz said...

salam kak..saya nak jgk translator tu..huhu..nak g cina dalam masa terdekat ni.. dinn.aziz@gmail.com

Anonymous said...

Assalam sis, leh tak emailkan email add translator tu.?
Both.
Adzl8@yahoo.com.

Asmida said...

nurrabiatulothman@yahoo.com

Asmida said...

Sorry... kadang2 x perasan ada nwe post kat sini....

Nur Farhaina said...

Salam, boleh berikan add lydia.memerlukan khidmat translator di Guangzhou.TQ

yaty said...

Salam , boleh bagi saya cara untuk saya dapatkan khidmad lydia?
yaty3810@gmail.com

Asmida said...

Maaf sangat2... contact number lidya sudah tiada dlm phone book saya.... saya kenal pun kat sana... so, alamat email pun tiada... Mohon maaf sekali lagi ye....

Anonymous said...

salam kak, boleh sy taw nma kdai akak bli hndbag gucci tu

Asmida said...

Akak beli kat Baiyun leather tue.... translator tu yang bawak... kat sana mmg banyak sgt kedai2 hbag @ dompet nie....

Observer said...

Camne nk ckp kat die kite nk pegi kedai yg secret tu ye..klu sy gune gbr blog akak ni blh x? Emel sy trustar181@gmail.com

Jom tengok gambo2.........