Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Friday, September 21, 2012

Tak terhandle

Selamat tenghari semua... dah makan tenghari belom?..... Aku?... he hee heee... hari nie dah makan nasi goreng ayam pagi tadi... Masih kenyang, maka belum makan tengahari ler namanya. Kira save budget makan aku dan save juga perut aku dari dipenuhi makanan... hi hi hiii... kira boleh saving dan berdiet ler gitu...... ha ha ha haaaa......

Okeylah.. just entry pendek tengahari Jumaat yang penuh barokah ini... Semoga kerja2 dan kemarahanku pagi tadi akan padam sedikit demi sedikit!..... Actually, now aku masih berada diopis dek kerja aku yang melunggun2 bak Gunung Kinabalu tingginya. Masih lagi belum nampak kesusutannya!... Alang2 cik suami tiada, perut masih kenyang maka aku malas nak balik rumah atau keluar makan. Baik aku siapkan kerja2 aku at least lega ler sikit bila dah berusik tu.... Urrmmmm... sorry yer entri sejak menjak nie memanjang cerita negatif.... bizi ler... marah ler.. tention ler.. nangis ler.. ntah apa2 jer aku sekarang nie... ho ho hoooooo..... super women ler katakan!... Zaaassssssss ke sana.... zasssssssssssssss ke sini... semua nak dihandle... kepala nie terus terang memang dah naik ting tong dibuatnya!....

KENAPA??????????????......................

Sejak beberapa minggu selepas raya nie... cik suami memang sangat2 bizi. Siang keje sampai lewat margrib baru balik.. Balik penat mandi2 makan pastu lepas isyak keluar semula dan balik dah larut malam... masa tu aku dan anak2 dah membuta dah.... siap dah mimpi dah..... baru cik suami balik!... KALAU x keluar pulak?.... balik dah margrib.... badan dah letih... makan2 pastu aku mintak teman aku tengok TV... aku nie tengok TV boleh ler sambil2 lipat kain.... tup tup.. tengok dia dah berdengkur.... aku pun balik sama magrib.. badan pun penat jugak.. masak lagi.... bila si dia dah selamat bermimpi, aku pun terus apalagi... dengan tiada semangat nak tengok TV.... hilang semua semangat nak lipat kain.... aku pun tidoooo.................... itu ler rutin hidup kami sejak menjak cik suami menjadi pegawai sukan PIS.....

ITU KALAU DIA ADA KAT RUMAH.....

Kalau Outstation?.... Pandai pulak aku kemas rumah.... rumah nampak kemas jer kalu cik suami tak de... TAPI, tahap menjadi super women nak menghandle 3 orang anak mak aiii... usah nak cakap.... bila cik suami tiada aku akan balik awal. 5.15 aku dah keluar opis dah... zassssssssss amik Azim kat Taska Kota Masai.... Pastu amik Aleesya kat Cahaya Baru.... terus balik rumah dan masak.. tetapi dah 2 hari nie aku tak larat.... aku beli atau order jer.... sekarang pun dah ada order terus kerumah.. nasi ayam @ beger.... senang!... cuma telefon je.. tapi harga lebih ler sikit kos dia nak hantar rumah kan... tak perlah.. kalau aku keluar nak start enjin keta pun kos jugak!... penat lagi!....  Malam sempat lagi aku sidai kain dan lipat kain..... sambil2 tengok TV.. sambil2 tunggu Afiq balik ngaji sempat ler jugak kain tu disettlekan... bab mengangkat jer selalu tertangguh.... hu huu huuuu..... dan paginya, opkos aku stress nak kerah bebudak nie supaya cepat!!.... anak bujang aku tue?... bab mandi lambat... bab buat kerja pun lambat... aduh.... lemah betul aku tengok!... Yang no 2 tu pulak rajin tapi suka sangat menyakat abang atau adiknya... huh!... selagi tak nangis... selagi tu dia menyakat!..... Aduhhhhh.... sabar sabar.....

Dah 2 hari nie sejak papa tiada mood pagi2 aku adalah Marah!!!!... Semalam marah pada Afiq sebab dia malu dan malas nak masuk Taska Azim. Aku suruh dia tengok Azim pakai kopiah ke tidak... maluuuu.... senang citer malas pun yer sanggup kena marah dengan aku!!... Aku pulak pagi2 nak kena rempit... nak kejar punch card lagi.... dah terpaksa aku jugak jenguk masuk taska tengok Azim sudahnya!... dah buang masa aku nak cepat... dah ler kelas pukul 8 semalam... tu yang aku tention tu!....

Hari nie??.. Azim pulak!!... Lepas rumah dah kunci kereta nak gerak... Azim Afiq... beg dah ada... kasut dah ada... baju dah ada... homework dah bawak... semua aku dah tanya.... ok aku jalan... sekali jer... "Mama buku ngaji Azim tak de".. dah patah balik semula. Baik tak jauh lagi..... nak buka kunci pintu lagi... aduhhhhh... nak cari buku lagi..... sabar sabar.... dah jumpa tutup pintu cecepat hantar Afiq dulu. Lega..... Pastu tak sempat nak hantar Azim nie... kena bawak gi opis punch card dulu.... Nasib baik x der kelas kul 8 hari nie... tapi ada kuliah agama....  Hantar Azim pulak.... dah nak sampai sekolah seperti biasa aku akan cakap... "okey Azim pakai kasut.. pakai beg"... sekali dia cakap.... "Mama... tak de kasut"... Hah!!!!!!.....

Terus aku hangin dah... tadi dah pesan dah... dia kata ada!.... puas aku bebel.. hati dah panas dah nie.. mau aku lempang budak tu... nasib ler ko kecik lagi Azim!.... kalau tak dah lama hilang sabar aku nie.... Pergi ler cari kedai kasut??... Agak2 pukul 8 ada kedai kasut buka ke?... puas cari 4-5 kedai semua tiada!1.. marah dah nie.... sampailah 1 kedai nyonya nie... nasib baik ada jual selipar.... Belilah jugak.... terus zass hantar ke sekolah.. jam dah pukul 8.30 dah nie.... Naik pukul 8.00.... urrmmmm..... sampai sekolah dia tak nak turun.... "hari nie sukan.. kena pakai kasut".... aduhhhh..... geraaaammmmmm!!!!!!..... suruh turun tak nak jugak turun... last2.... masuk 'D" terus pergi rumah mak mertua.... tak payah sekolah!... duduk sini... meraung2 nangis.... geramnyaaaaa!!!.... Tak nak masuk rumah mak!... abes ko nak apa!!!... kat sini 10 minit jugak bertekak dengan si Azim nie!!.... Last2 mak mertua aku pujuk... dia nak sekolah pulak!!... Hantar semula sekolah...... sampai sekolah dah nak pukul 9... aduhh malunya dengan ustazah..... memang aku juga yang salah... kenapa aku tak siapkan barang anak2.... tetapi bukan semudah mulut berbicara..... aku tak boleh handle anak2 seorang diri... aku rasa tention... kerja memang banyak... minggu depan audit.... entah.. aku redha jerlah... malas dah nak fikir..... 

TAPI, inilah rutin harianku kini. Cabaran mendidik anak bersekolah tak sama dengan baby.... penattzzzzz.... kerja semakin hari semakin banyak.... aku dah tak terhandle bila cik suami semakin jauh dari keluarga...... aku sangat sedih.... terus terang aku katakan.... Jika diizinkan, aku memohon supaya cik suami meninggalkan jawatan Pegawai Sukan... Gaji sama gak... kerja makin menimbun buat apa.... makin jarang dengan family.... makin stress kerja..... cukuplah.... jadi pensyarah biasa dah memadai bagiku..... tak payah ler nak berjawatan ke apa... yang penting gaji... cik suami penat.... isteri pun lagi penat.... makin jauh dengan family.... makin renggang dengan anak2.... tak kesian ke pada kami wahai suami tercinta?....... Kalau berterusan begini.... Papa boleh sakit.. Mama boleh sakit.... Anak2?... kasihanilah pada anak2.... mereka memerlukan KITA.... kerjalah macam biasa... tak perlu ler bekerja diluar kudrat yang kita ada.....  Bersyukur dengan apa yang dimiliki.... tak perlulah nak kejar semua jika tidak mampu.... Maaf ye jika statement nie membuatkan hatiMu marah... tapi ini yang berlaku pada diriku.....

Ini ler kasut si Azim.... bawa sebelah jer....
Makan nasi bungkus jer lah aku sekarang....

Jom tengok gambo2.........