Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Wednesday, August 3, 2011

Serawa Durian

Musim durian datang lagi... memula yang aku kira teruja sangat nak makan masa aku berkursus diPerak. Jalan2 dengan Mr. Hubby memanjang orang jual durian. Memang teringin nak makan durian Bukit, made from Perak.. tapi entah kenapa tak terbeli lah pulak!.. yang aku excited sangat adalah nak makan rojak Manjung. Rojak Manjung.. Rojak Manjung... sudahnya aku terlupa yang hari Ahad tutup!... Kalaulah aku ingat dah tentu aku akan programkan hari Sabtu!... sedih sangat sebab dah sampai sana kedai tutup... sob.. sob... sob..... Masa Mr hubby ada kat sana aku belum teruja nak beli durian... Tapi masa sedang berkursus asik dok cerita durian lah pulak dengan team member kat sana... dia orang sibuk sangat cakap durian balik pulau sedap sebab ada sorang tu dari Politeknik Balik Pulau... beza ke rasa dia erk??.... aduh aku ni pantang orang bercerita bab makan2 nie... memang sesuka hati nak try jugak!.... Sampailah aku bali Johor Mr Hubby asik cerita yang dia tiap2 hari beli durian makan dengan anak2, mak dan adik2nya... sekali lagi teruja sebab tekak nie belum jamah durian untuk musim kali ini..... Then, sekali lagi kawanku dari Penang datang ke JB berkursus di Tanjung Puteri Resort... Ucu @ Sazali dari Politeknik Seberang perai... cerita lagi pasal durian.. kami belanja dia makan durian disini.... Then, dia kata kalau kau pergi Penang nanti kalau musim durian aku bawak korang makan durian Balik Pulau!... Balik Pulau lagi!.. makin teruja rasa........

Bila dah balik.... hah kau balas dendam makan durian.. memula beli kat Kip Mart makanlah aku anak beranak beli RM20 adalah dalam 8 biji... tapi ok.. puas hatilah jugak kualiti dia... then beli lagi..... bila adik ipar beli durian makan lagi... memang melantak durian gamaknya... tapi paling last untuk musim ini adalah.... aku beli kat Kip Mart RM20 yang 8 biji RM10 tue.. konon2 nak buat serawa durian... ini feberet aku... tetiba datang angin nak dari kebun durian!.. ni gara2 kat opis cerita durian fresh dari kebun lah..... last2 balik kerja terus call sepupu Mr Hubby yang kerja di Taman pertanian Kong Kong... beli lagi..... So, Masa nie dah campur durian Kip Mart yang beli tu dah jadi banyak!... sudahnya aku pun buat serawa durian dengan pulut 1 kg.... banyak rupanya boleh dapat... aku dah faraidkan kat akak aku, mak mertua aku dan rakan2 opis aku.. tak terhabis... lagi pulak ramai yang tak makan pulut... aku jerk yang over suka makan serawa durian nie... hah! aku buat menda nie pun gara2 rakan ex schollmate aku pasang gambar kat FB... meleleh air liur nak serawa durian..... Cik Bunga... last2 dapat jugak aku makan... ngeh ngeh ngeh......


Tapikan selepas peristiwa demi peristiwa makan durian, sekarang aku dah tak nak makan durian. Sebab apa.... sekali aku makan pening... makan lagi... pening lagi... makan lagi.... (tak serik2 nie), sudahnya baru aku tahu yang aku sekarang menyerah kalah dengan raja buah ini!.... aku dah tak boleh makan banyak.... akhirnya kini, kalau korang ajak makan durian (durian biasa) aku dah tak nak dah...... tapi kalau durian bukit @ balik pulau aku nak!.... he he heeee.....

Mr hubby memang tak suka serawa durian... tapi, akhirnya dia makan jugak.... ha hahaaaaaaa.... sedap ke atau menjaga hati nie?.... kui kui kui...... tapi ingat!.. Mr Hubby walaupun tak suka serawa durian tapi dia hantu buah durian taw!... anak2 pun sama... tapi Afiq nampak gayanya dah mengikut jejakku... pelawa makan durian sekarang dah tak nak dah...... tak terliur pun rasa.... he he he hee....

5 comments:

Cikgu Nana said...

aku rasa kan...aku baru sedar yang feveret aku ialah serawa durian skarang nie hahahaha.....tapi nak yg pakai gula merah..

tapi yang tak bestnya makan sensorang....
sensorang pon sensorang ler...
pantang jumpa...laju jek aku makan...emm..cam nak wat lagi jer....ada 2 bijik tu pat tupperware dalam freezer....mmmm ndaaaaaapnya...hehe..

aqilah memang tak berapa makan durian, paling2 pon seulas jer...muhd lagi lah tak sentuh langsung. Aritu beli 3 biji, sebiji je abes...

aduuuuh as, aku yg terliuq...kali nie kalau wat, nak pakai pulut yang mahal sikit, aritu ada kawan pakai pulut cam tu...cantik pulutnya...

Asmida said...

Aku pulak suka yang putih tu jerk.... tapi dah nama serawa durian aku memang suka.... cuma buah durian jer yg aku stop dulu buat masa nie....

Yana.. ini kali ke2 dalam umur hidup aku buat serawa taw... dan belum pernah sekali pun aku masak pulut kukus... aku main tibai masak pulut macam masak nasik!... aku tak berani takut pulut tue tak masaklah.... tu ler... tak berani nak mencuba....

tapi, aku paling suka kalau orang masak... laju jerk aku makan... tapi kalau aku masak aku dah tahu dah jawapannya... sebab aku tak pandai masak!.. tapi... setak pandai aku masak nie.. aku rasa aku masak lagi sedap dari yang ada kat Bazar Ramadhan @ pasar lambak tue... he heheee...

Cikgu Nana said...

nantilah...aku masak, aku bg ko yek....esok lusa ko buka kat ne? mana tau aku terajin wat serawa....

Nida said...

salam...

Kak Long klu durian mentah tak suka sangat tapi klu serawa durian memang peberet..

Asmida said...

Cikgu Nana : Aku kat PG nie jer minggu nie.. operasi bersih... hu huhuu....
Nida : La yer ke?... durian lah pulak yg x suka sangat?... adik beradik x same ek?

Jom tengok gambo2.........