Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Thursday, February 25, 2010

Baby...oh...baby.....

Gambar Azim masa umur sehari...... di Hospital Sultanah Aminah jam 8.00 pagi

Mengapa aku buat blog????.... Aku rasa blog nie dah macam diari aku lerrrr.... bila ada cerita aku akan tulis disini... sebab aku dah tak tulis diari pon sejak dah kawin nie... Dulu masa sekolah atau lebih tepat lagi masa single aku memang menjadi penulis diari.... semua akan ku luah di ruang catatan dan bila ada masa, boring atau teringin nak mengimbau kenangan lama, akan ku buka semula diari2 buruk ku itu... tapi kandungan dalamnya penuh dengan cerita tau!........ So, serupa dengan blog lah.. ada masa.. ada cerita akan ku selitkan dalam blog aku yang comel ini...... agar suatu masa nanti... bila rindu.... akan aku belek semula.... atau untuk tatapan anak-anakku jua suatu masa nanti... biar mereka tahu kenangan2 bersama ahli keluarga tersayang...... he he eheeeee.......
Entri kali ini aku teringin atau teruja nak bercerita tentang diriKu yang sering kepenatan, kejang kaki, sakit pinggang, sakit kepala dan adalah beberapa sakit2 lain lagi..... Ish3... macam2 lah pulak mengandung kali nie.... entah2 Allah bagi ujian sebab aku banyak dosa kot?????? atau entah2 ini anak yang bongsu kot???? DIA bagi ujian 'lebih' sikit berbanding mengandung yang lepas2..... walau bagaimanapun, aku bersyukur.. kesukaran dan dugaan mengandung kali ini bukanlah perkara luar biasa bagi ibu2 mengandung.... ada yang lebih hebat lagi ujian dariNya.... setiap orang ada bahagiannya dalam mengharungi saat mengandung.....
Masa mula2 nak mengandung dulu : Memang aku dan suami merancang untuk mendapatkan baby yang lahir bulan April 2010.... dan kalau boleh nak dapat 18 April 2010.. tapi, untuk plan tarikh bukannya senang.... ia bergantung tarikh period terakhir kita... So, dapatlah aku plan bulannya sahaja.... Syukurlah, Allah makbulkan perancangan kami..... Kenapa nak tarikh tue...??? Sebab itu adalah tarikh lahir papa!!!!... boleh sama2 celebrate.. lagipun... Afiq lahir akhir tahun... Azim pulak dah awal tahun... so, kami nak amik tengah2lah pulak......kenapa April??? Sebab aku nak continue terus naik cuti bersalin (dlm bulan Jun) budak dah abis Final.... keje dah kurang.... x lah stress naik cuti bersalin nak masuk kelas..... hi hi hi......
Bila dah tahu yang diri nie berlainan... period pun lewat... So, masa bulan Ogos 2009 aku beli UPT utk check.... Planning kami memang menjadi Alhamdulillah... Namun, semasa ini juga bila tahu result positif.. hatiku jadi x keruan dek penangan virus H1N1... Aku jadi takut sebab ibu mengandung merupakan salah seorang yang berisiko.... Mahu x kecut perut.. mahu jer aku cancel planning nie...... Allah maha berkuasa... Aku kena redha dan sabar dalam menempuh dugaan dariNya...... Pada awal kandungan, aku mengalami mabuk2 pada tahap 40%... Aku akan muntah masa gosok gigi... Lagi pulak terkena bulan puasa...mmm... x ada selera nak makan... rasanya g bazar tahun nie hanya sekali jer kot???.... yang lain masak2 simple jer kat rumah.... x excited nak beli2 sakan tambahan lagi org ramai masih takut nak keluar ke bazar... Masa nie g kelas pun pakai mask tau......Sampailah cuti raya aidilfitri.....
Selepas dari cuti raya, kebanyakkan kami dah kurang pakai mask dan akhirnya...kini x pakai langsung... w/pun kes H1N1 masih ada tapi .... entahlah semua dah longgar dan semakin ramai yang dah keluar rumah seperti biasa........Aku mabuk sampai usia kandunganKu 4 bulan... Agak lama juga menempuh dugaan... begini rupanya ibu yang mabuk... cukuplah.. x sanggup rasanya... dulu, masa Afiq x mabuk langsung.. dan Azim ada juga sikit2.... tapi kali nie???? berangan nak makan KFC.... last2 nak ambil seketul pun x boleh masuk.... nak terkeluar balik rasanya.... huuuuuh... rugi!..rugi!......
Kini, sejak kandunganku berusia 7 bulan aku mula rasa sakit2 badan, kaki kejang dan pening??... bila x tahan g jugak klinik check.... dia kata x ada apa2 melainkan sebab aku kurang vitamin....mmmm... g check kat Cahaya Baru pun kata yang sama... So, masalahnya pada aku sendiri yang kurang minum susu terutamanya... hi hihi hikkkk.... (padan muka aku!).... Bangun pagi kaki kejang... Hari nie dah 33 minggu.. bukan pagi lah pulak... seharian kejang kaki... g opis naik tangga pun sakit.... jalan2 pun sakit kaki... cepat penat.... hanya Tuhan jer yang tahu..... Sabar jerlah hingga baby lahir... oh baby.... rasanya biarlah cepat baby keluar.. dah penat Mama rasa......(hiiii teruknya aku!...) Apapun biarlah baby yang keluar ini baby yang sihat, sempurna dan selamat dilahirkan dengan mudah.... Mama amat menyayangiMu sayang........... Adios :-)

2 comments:

Nida said...

As.. mana gambar Azim... Ingat lagi masa Azim baby, rambut lebat...

Uniknya anak2 kita.. potong jambul dan akikah semua serentak +anak Has sekali.. meriah sangat.

Asmida said...

iyelah.. dulu kita bertiga sama2 dapat baby dan sama2 wat akikah... kali nie x der geng.... Aiman nak wat kat kampung Ummi dia.. he he eee.....

Jom tengok gambo2.........