Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Monday, May 14, 2012

Untuk bonda2 tersayang......

Rasanya masih belum terlewat untuk aku turut serta mengucapkan "Selamat Hari Ibu" buat semua ibu-ibu diseluruh dunia.......... ye haaaa......... Syukur alhamdulillah, aku tergolong dalam insan yang disambut pada setiap Ahad minggu kedua bulan Mei.... Syukur alhamdulillah, aku turut merasai nikmat dijadikan sebagai seorang ibu......

Pada hari Sabtu yang lepas, cik hubby telah selamat pulang dari Cambodia @ Kemboja @ Kempuchia pada pukul 4.00 pagi. Pada petang Sabtu hari yang sama, beliau kena ke kelas part time di Politeknik untuk semester ini. kesian cik hubby, balik2 dah kena kerja lagi. Maka, dikalaku keseorangan maka aku buat ler projek membaking yang tak seberapa ini..... Aku kan buah cempedak diluar pagar..... Maka, dengan muka tak malunya aku tontonkan hasil keras tanganku......
Versi yang dah siap... aku buat coklat cake dan carrot cake
Opppsss!!.... haip!... haip!... jangan jeling2 jenguk2 dapurku yang buruk dan bersepah... tengok cake jer boleh!... (Uisshhh.... macam mana tu ngek?...). Hi hiii hiii... saja jerlah..... nak tengok, tengoklah..... aku kan tak malu suka tayang apa yang aku suka nak tayang... bukan nak menunjuk tapi nak ceritakan buat diri dan anak2ku suatu masa nanti.......

Actually, aku buat 2 biji kek. Pertama adalah kek coklat dan kedua adalah carrot cake.... Kek-kek ini aku buat semata2 untuk hari ibu esok. Sekarang kan aku ada 2 ibu.... ibu kandungku dan ibu kandung cik hubby..... secara tak langsung ibu dia ibuku juga.....  Tak pernah aku nak berat sebelah. Kedua2nya sama aku sayang..... Kenapa lain2?. Sebab bila aku potong kek kat umah mak mertua aku... aku dapat makan kek yang ini... dan bila aku potong kek dirumah mak aku aku dapat rasa yang itu... hah!.. kan best dapat rasa 2 kek yang berlainan.... Kalau kek yang sama, tak ke boring?..... (bijak tak aku???...)

Ada lebihan2 kek tu aku buat cupcake... konon2 nak bagi teacher untuk anak2ku nanti pada hari guru lusa.... carrot cake tu aku bagi dua sebab umah mak aku tinggal mak dan abah aku jerk.... Lagipun kek nie mereka kurang sikit.... Tu yang aku bagi separuh jer... Jauh sekali tak sayang ibu sendiri.... nau'zubillah.... aku sayang sangat ibu aku..... Kalau tak sayang takkan aku masih ingat untuk buat kek untuknya kan kan kan kannnnn....... urrmmmm... oklah, jom tengok carrot cake yang aku dah potong..... bila dah potong2 baru aku lenyekkan atas kek yang dah potong2 tu dengan krim cheese.
carrot cake yang telah dipotong2... sebelah untuk aku dan sebelah untuk mak aku....
Rasa?..... Syukur alhamdulillah, carrot cake yang amat2 menjadi... sedap... lembut... moist.... sesuai sangat dengan tekak aku!..... Lain kali boleh buat lagi..... Tetapi, coklat cake yang sepatutnya lebih sedap pulak kurang sedap... sebab, kurang manis dan kurang lembut.... Malu jer bila mak mertua aku potong dan rasa.... aku bagi kek nie sebijik yang belum dipotong untuk mak mertua aku sebab kat rumah mak mertua lebih ramai.... tu yang bagi kek nie.. besar sikit..... kalau nak potong dua kang jadi bentuk apa pulak karang...... tu yang redha jerlah dengan rasa dia.....

Kek buat Bonda cik hubby
Kek buat Bonda dikampung
Carrot cake with cream cheese untuk bonda cik hubby rasa juga....
Amik satu cup cake coklat buat bondaku dikampung juga rasa....
Yang nie untuk seisi keluarga aku.....
Asalnya kami bawak kek ke rumah mak mertua, tapi mereka tiada dirumah....
Pukul 10 malam mereka datang rumah aku (balik dari JB makan char kuey tiaw dan mee udang)
Sayang bonda dan ayahanda tercinta....
Selamat Hari Ibu semua......
dan esoknya.... aku balik kampung meraikan hari ibu dengan bondaku pulak dikampung.... rindu kat mereka.... 3 minggu tak balik kampung.... hari nie pun balik kejap jer.... rasanya sejak mak buat rumah dari bulan Januari aku baru sekali tidur rumah mak.... dah 5 bulan rumah mak masih tak siap2.... harap2 cepat2 ler pak tukang buat yer... kasihanilah mak dan abahku.... Keselamatan mereka lebih penting.... rumah kucar kacir... barang bersepah2.... Semoga semuanya cepat berakhir....cepat siap.... dan cepat dikemaskan.... Semoga mak abah sihat2 selalu.... Jauh disudut hati aku AMAT2 risau dan kasihan melihat mak dan abah mengemas rumah sendirian. Angkat perabot, cat rumah, macam2..... Moga2 ada masa nanti kami akan turut tolong mak dan abah... bayangkanlah umur abah dah 75 tahun... dan mak 66 tahun.... Harap2 mak dan abah tak buat kerja2 berat.... kami amat2 sayang mak dan abah.....

Lepas Asar kami balik Pasir Gudang semula... tapi kami tak balik rumah terus... kami ke rumah mak mertua hingga lepas magrib... Jom tengok apa anak2 ku buat di petang Ahad?....
Mereka main pondok2..... teringat masa kecik2 dulu... seronoknya tengok mereka gembira...

 Malam tu sampai rumah lebih kurang pukul 9 malam... Balik2 anak2 aku bagi hadiah kat mama dia..... jom tengok apa yang mereka bagi?....

dari Afiq... Bunga dia beli dengan ustazah RM1 katanya....
Zoom dekat sikit apa yang dia tulis.....
Ini dari Azim... siap ada kacang lagi dilekatkan.... dibimbing oleh ustazah di Tadika....
Alhamdulillah.... Terima kasih anak2ku....Semoga anak2ku menjadi anak2 yang soleh, cemerlang, bijak pandai dunia dan akhirat. Mama berjanji sayang.... Mama akan jadi ibu yang terbaik untuk kalian, akan mendidik anak2, akan cuba sedaya upaya menjadi ibu yang memahami dan ibu yang terbaik untuk semua..... Sayang Anak-anak Mama.... I love u always.... Muaaah!.....


3 comments:

Nida said...

Patutlah mak asyik duk puji As punya kuih.. rupa2nya dah boleh bukak kedai..... :)

Selamat Hari Ibu diucapkan... tak sabar nak balik nak rasa kek As buat, Along nak cheese kek tau..hehehe

hajiMete said...

enchek hubby pergi Cambodia @ Kemboja @ Kempuchia pada pukul 4.00 pagi tu jalan2 ke urusan pejabat ke.. ehhheee, salam singgah jee

Asmida said...

Kak Long : InsyaAllah... boleh ajer.. kalau mood membaking masih membuak2... he hehee heee....

Hajimete : Urusan kerja juga....

Jom tengok gambo2.........