Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Monday, June 18, 2012

Rezeki dan Anugerah


Kad Penyata kemajuan Azim
Selamat Pagi.... Salam 1 Malaysia.. Salam Bahagia.... Salam penuh senyuman dipagi Isnin yang ceria!!!..... Morning blues??.... urrmmm, no komen... boleh warm up dengan mood2 happy, buka FB atau update blog.... he hehee heeee....

Hari ini aku nak cerita tentang anak2 .... Semalam, Ahad 17.6.2012 merupakan hari terbuka Tadika At Taufik @ Hari bertemu Ibu Bapa....  Maka, kami sefamily datang ler ke sekolah tersebut. Actually masa perjumpaan adalah dari jam 8 pagi hingga 12 tengahari. Aku datang agak2 pukul berapa?... ye, aku amik time at the middle iaitu pukul 10pagi!.... Bangun pagi sempat ler aku basuh baju... kemas rumah sesikit dan cik hubby sempat gak mengecat pagar dia sesikit. Sampai sekolah... uwwwhhhh... ramainya!!!... May be mereka juga sama macam aku kemas umah dulu sesikit.... Kalau tak kemas aku tak tahu ler jadi apa sebab semalam 1 hari aku kepenatan!!... Pagi sampai tengahari sukaneka... Petang terus pengsan tidooo... layan TV... layan anak2 main khemah2 kat beranda.... sampailah petang siap2 mandikan budak2 nie... then, Papa pun balik 6.30ptg.... ingatkan dapat ngendeng2 ajak jalan Kip Mart... Balik2 jer Papa ngadu sakit kaki.... aduh... cianlah pulak nak ajak jalan... minta dukung Alesya pun dia x nak... urmmmm diamkan jerlah... esok kot boleh jalan......

Ahad tu pulak, pepagi memang dah bangun macam biasa.... dalam masa lebih kurang 2 jam sempat gak aku kemas rak baju Afiq & Azim yang dah bercampur baju.... Budak ni amik baju abes semua dia kais!!... sakit hati!.. cakap .. marah buat lagi!!.... aduhailah... kemudian, aku masak mee hoon goreng kejap.... sapu2, kemas2 sikit then siap2kan baju anak2.. gosok2 sikit dan mandi. tepat pukul 10pagi aku dan anak2 dah siap... cik hubby jer kata sikit lagi nie.... nak jugak siapkan cat pagar dia.... Sampai sekolah lebih kurang pukul 10.30 pagi.. memula amik Fail anak2 dan tunggu giliran.... Berdebar juga nak tengok result bebudak nie.... tapi apapun aku dah redha... dah tahu tahap Azim.... jika belum rezekinya aku terima.......


Alhamdulillah.... straight A....
Nak amik gambar sekitar sekolah semalam..... sekali jer kamera abes bateri... amik hset pulak... pun low bateri... urrmmm.. tak der rezeki!.... cerita pasal result Azim..... Aku bebetul tak sangka!... tapi bagi aku anak2 sekarang nie target 100% termasuk Afiq walaupun sudah berdarjah 3!... aku hanya janjikan hadiah kalau dapat semua A dengan markah 95% keatas.... itu janji aku untuk Afiq... Bagi Azim aku tak janjikan apa2 sebab aku tahu dia baru 5 tahun... belum pun pandai membaca... (baca anakku tu pandailah kalau ada tulisan warna warni). Kira-kira pun masih lemah.... lambat nak menjawab....Namun, aku bersyukur sangat dengan REZEKI & ANUGERAH yang Allah bagi untuknya!..... Bayangkanlah, masa nak exam nie aku sibuk persiapan nak ke Sabah... sampaikan hari exam (Jumaat) aku terpaksa tergamak mencutikan Azim dari sekolah. Dan, Alhamdulillah ustazah memahami dan memberi kebenaran memberi Azim peluang mengambil exam lebih awal dari rakan2 lain... Terima Kasih Ustazah... Semoga Allah melimpahruahkan rezeki semua Ustazah di Tadika At-Taufik.... AMIN.

Pasal cuti... malu nak cerita... sebab bukan sekadar time exam jer Azim cuti!!... apalagi time sekolah biasa.... dengan kami bercuti ke Semarang.... bercuti ke Guangzhou.... dengan MC lagi.... dengan tertinggal kasut pun dia cuti!... tertinggal buku ngaji pun cuti!....memanglah banyak cuti.... see... 11 hari dia cuti dari 91 hari.... (kalau aku dulu2 100% atau kalau demam pun kurang 2-3 hari je dalam seTahun!!). Ini baru setengah tahun, dah 11 hari... kalau setahun entah berapalah yerk... apapun aku akan cuba dia kehadiran penuh selepas ini.... no cuti2 lagi... cukup dah!!... 

Bukan sekadar masalah cuti... Azim nie memang anak yang bijak!!!... Puas aku nasihat dia... puas aku marah dia tak tahu nak cakap apa....dia bukan kira orang ke siapa ke... kalau nak nangis, mengaruk, marah ke.. nak apa ke....dia akan buat ikut emosi dia... (Sama macam ustazah cakap semalam kan... Azim!). Azim nie berani bersuara... mempertahankan hak dia..... bersuara lantang dan kuat..... berani bertanya.... macam2lah.... hah... betullahlah tu Ustazah..... Dia anak yang berani... kat rumah pun macam tu juga..... he heheee... (ikut perangai Papalah tu.... Abang long pulak pendiam, pemalu, 'penakut'..... ikut mamalah pulak...ha ha ha haaaaa...).

Apapun, mama betul2 tak sangka anak mama dapat result yang sangat2 membanggakan!!... Kat luar mama bandingkan dengan ibu2 lain... result anak mana jauh lebih baik dari mereka!!!!.... Mama betul2 kembang dengan pencapaian abang ngah!.... Bangga dengan usaha abang ngah sendiri!!.... Mama dan Papa hanya guide sedikit jer sebab masa tue Papa dah sibuk dengan kerja dia... Mama banyak guide abang long yang exam sekolah kebangsaan..... Abang ngah memang anak yang  bijak... walaupun agak nakal tapi abang ngah mampu membuatkan mama tersenyum lebar hari ini..... TAHNIAH sayang!.... Ustazah pun semalam nampak abang ngah terus cakap TAHNIAH!!!.... dan hari ini sekali lagi abang ngah akan dapat ucapan tahniah dari Ustazah di sekolah dan menerima hadiah!!!..... Mama very2 proud of you sayang!!.... Semoga kejayaan ini berkekalan ke akhir hayat..... Moga Azim jadi anak yang bijak, pandai, anak yang soleh mentaati ibu bapa, guru dan sentiasa mentaati perintah Allah. Mama akan cuba menjadi mama yang baik.... akan mama jaga amanah Allah ini sebaik mungkin..... InsyaAllah..... MAMA LOVE U!!....

Tahniah sayang.... semoga kejayaan ini telah bermula dan berterusan ke akhir hayat... AMIN
** Alamak Mai... nie gara2 baru lepas jenguk blog kau ler..... dah terbekenan terus tertulis tajuk yang sama... kah kah kahh...  boleh yer.....

1 comment:

hajiMete said...

pandaiinyerr.. ehhee

Jom tengok gambo2.........