Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Monday, July 4, 2011

10th day - perjalanan pulang ke Malaysia

Hari ini genaplah 10 hari percutian kami ke New Zealand.... Seronok?... Sudah tentulah kami seronok ke sini... Alhamdulillah...Kalaulah Abang Long ikut Mama ke New Zealand... entah2 mau aku nak lebih dari 10 hari ke sini.... Tapi memikirkan Abang Long yang mama rindu... hati ni hanya Tuhan yang tahu... nak cepat balik.. nak peluk dia dan cium2 dia sepuasnya2... Rindu sangat kat Anak Mama!!!........

Seawal jam 5.30 pagi kami dah siap2 bangun, mandi , sarapan dan solat ..... Anak2 masih tidur... Mereka nie bangun lewat... makanya, aku salinkan jerlah baju dia.... Lebih kurang pukul 6.45 kami pun bersalaman... kemudian, Abang Anep antar kami ke Airport Auckland... Sampai kat Airport lebih kurang pukul 8 pagi... Flight kami pukul 8.45 pagi.. memang ngam2 lah sampai tue....Then, kami pun berpisah disini... terima kasih tak terhingga buat keluarga Kak Long kerana melayan kami dengan baik sekali.... JasaMu sekeluarga tetap dihati kami dan semoga Allah juga yang memberikan ganjaran buat mereka sekeluarga.... Semoga Abang Anep berjaya mengambil phd disana, dilimpahruahkan rezeki mereka, dipermudahkan segala urusan mereka dan Semoga Allah sentiasa melindungi mereka semua .. Amin2... sementara menunggu Jetstar sampai, aku sempat lagi buka fesbuk kat sini... Kat Airport sini ada komputer free yang disediakan untuk penumpang2... free lagi... canggih kan.... ada juga kami berborak2 dengan satu Family dari M'sia.... mereka bawa anak2 mereka (dah besar2) bercuti ke NZ... dulu dia kata pernah ke sini tapi anak2 semua kecik2... nie mereka dah besar2, sekali lagi mereka ke sini... Group nie adalah dalam 8 orang dewasa.... Rupa2nya flight kami sama dari Christchurch pukul 3 petang nanti dengan Air Asia.......

Dalam kapal terbang nie tak lah disediakan makanan... Tambang jetstar jauh lebih murah dengan Air NZ yang kami naik masa sampai dulu.... memang berganda2... Kapal terbang domestik nie sama jer bagi aku... kapal terbang kecik sikit tak sama dengan International Flight... besar!.. luas... ramai.... Kat sini ler aku tak boleh lupa, anak aku buat hal!... Mula2 naik ok.... then, dah mula buat hal kata lapo2.... aku tahu dia nie naik jer kapal terbang, apa lagi?... nak makan lah.. tu yg dia kata lapo... Nasib lah baik kak long dah sediakan karipap yang dibuatnya malam tadi!... So, apa lagi aku bagi lah dia karipap tue... nasib baik dia senyap!... Sampailah masa kapal terbang nie nak landing.... flight nie ambil masa lebih kurang sejam lebih nak ke Christchurh..... masa nie sekali lagi kami diuji!!!... Azim sakit telinga lagi!!... melalak bukan main lagi!... orang lain semua bertenang.. duduk diam2.. pakai seat belt... Azim meragam sakit telinga... tak nak pakai seat belt.....sampai pramugari tu marah kat dia... laki aku pun terkena tempias kemarahan pramugari tue... buat malu jerk!.... dah tu, dia nak kencing!.. nak kencing!.. macam2 lah Azim nie... Kapal terbang nak landing tahu2lah kan... mana boleh gerak... apa lagi nak ke toilet!... Seat belt memang dah tak pakai.. dia mengamuk!... last2 dia kata... "Abang Ngah kencing kat sini!..." terus basah seluar dia... betul2 dia kencing dalam seluar... sabo jer lah.... orang lain semua tengok jer... Aku jaga Aleesya... Laki aku ler cian dia melayan kerenah Azim!.... Malu semua orang tengok.. tapi nak wat apa kan... buat dek jer lah..... Keluar dari kapal terbang apa lagi... keluar semua angin kemarahan papa dia!.... Azim... Azim.... semoga Azim cepat2 matang... dengar cakap ibu bapa... jadik anak yang soleh ye sayang!...... Sampai di Airport, kami ke toilet dan salin seluar dia... dan kami menunggu sampai pukul 12 tenghari untuk check in beg Air Asia.....
Sementara nak tunggu check in beg pukul 12 tengahari.....Aleesya very2 gud gurl!.... Bolehlah mama bawak anak mama nie jalan lagi yer.....
Setia menunggu..... detik demi detik.... Perasaan di christchurch???.... memang masih teringat pengalaman gempa 10 hari lepas di sini.. tetapi, perasaan nak cepat balik ke M'sia nak jumpa Abang long telah menutupi semuanya...... Excited nak balik... Rindu sangat2 tau kat Abang Long!.....
Sementara menunggu Check in pukul 12, memang lapo lah jugak... nasib baik kak long sediakan hot dog untuk kami.... Tengoklah.. selera betul kami makan....Tq kak long & family......
Ni lah internet free yang ada kat Auckland.. tapi kat Christchurch nie kena bayar.. macam public phone tue... $1 dollar utk 10 minit... aku sempat lagi berfesbuk dan bermesej dengan kawan baik ku diopis... Intan.... bertanya khabar dan berita dari opis......TQ Intan sempat lagi melayani aku diFB tue.....
Tepat2 pukul 12 aku pun abes tempoh 10 minit surf internet....laki aku dah mula beratur dulu... dah ramai dah Q nak check in bag.... ramai betul!... panjang tue beratur.. kalau kat LCCT tu, x lah sepanjang ini...... pergh.. penat nak beratur.. hurung beg yang berat lagi.. anak2 lagi... he eheeee.....

Lebih kurang pukul 2.00 petang kami dah mula masuk boarding passenger.... Check hand luggage kat kastam sini... kantoi... Beg anak2 aku yang kena sebab ada air mineral (untuk susu aleesya)... air tin lebih beli dalam jetstar tadi... dan minyak rambut laki aku.... ha haaaa... air mineral tue aku minum sikit dan buang... Air Tin??.. semua tak nak.. terus buang... mahal tue RM8 satu!... dan minyak rambut... selamat kami buang... dia ada sediakan tong utk buang.. kalau nak minum.. boleh... abeskan kat situ.... tak nak.. kena buang!.... selepas check kastam, kami cop passport..... kami pun menunggu kapal terbang Air Asia nak ke M'sia pukul 3.00 petang (NZ) dan 11 pagi (M'sia).... Masuk ruang menunggu Kapal terbang dah ada..... rasa gembira dan tak sabar nak balik M'sia.... penat pun yer jugak... mau taknyer 10 hari tanpa henti berjalan disini!... he hehee.. kalau tak jalan rugilah pulak kan..... So, tepat pukul 3 ptg kami selamat terbang nak balik M'sia.....
Ni view dalam kapal terbang Jetstar tadi.... masih lagi berbaju sejuk... takut sejuk kat Christchurch nanti.... Lagipun nak meringankan beg kami... Tapi, Naik jer air asia semua dah tanggal.... baju sejuk simpan kat tempat simpanan atas tue... Dalam Air Asia, semua masih terkawal... Azim dah tak buat hal lagi... Abes dah kena basuh dengan Papa dia... Mama dia?.. Mestilah sokong Papa!.... dah dia x de geng.... Cuma dia naik kapal terbang memang kena makan... Aku tak kisahlah mahal ke murah ke... janji budak ni makan sebab dia nie susah kalau nak suruh makan!.. So, sementara dia nak... aku balun semua yang dia nak.. layankan jer lah.... Masa balik nie, tiga kali dia bagi makan... So, apa lagi... dengan nak menghabiskan NZ dollar tue kami pun makan ler sepuas2nya.... Harga masa balik nie tak sama dengan masa pergi tau!... Masa pergi Nasi Lemak RM13 dan balik NZ15... cuba convert dah berapa????... Masa 1st time aku belilah guna NZ dollar.... semua $35 dollar termasuk air (Aku dan mak aje)... Ok lah kan.... kali ke dua aku beli megi cup jer.. RM8... Kali ke 3 aku just beli makanan ringan biskut dan kerepek kentang.... Yang aku nak cerita nie pasal laki aku ler.... kali pertama dia bayar Nasi lemak $15... murah! murah dia kata... kali ke 2 beli lagi... (konon nak abeskan duit NZ)... kali ke3 dia beli lagi.. nak bayar lah guna RM sebab NZ dollar dah abes... Kira2 tu tup... "RM33 encik"... laki aku punye terkejut.... kelakar pun ada... duit tak cukup... kah kah kah.... Nasib baik ada org sebelah nie kan, leh lah top up kan.... Lepas pramugari tu blah terus terbahak bahak ketawa..... Tadi $15 dollar nie RM33!! ... nasi lemak ciput RM33.00?... Baru ler kami sedar dengan harga Ringgit Malaysia.... nasi lemak sebungukus RM33.... giler lah.... memang mahal... nasib lah order satu.. kalau order 2 atau 3?... ha ha ha haaaa...... masa perjalanan balik nie... banyak kali announce yg cuaca tak elok.. pakai tali pinggang.... then, lampu dalam kapal terbang dipadamkan... banyak kali tu.... asik kena padam jer.. anak2 banyak tidur termasuklah Azim.... Sampailah masa nak landing... inilah saat yg paling mengerunkan aku dan suami... takut Azim melalak lagi sakit telinga!.... Alhamdulillah, sampai ke sudah dia tido.... Sampai lah turun kapal terbang baru dia jaga sebab Papa dia penat nak dukung... Aku turun agak lambat sebab dukung Aleesya kan.. dah tue pulak turun tangga tu!!!..... Masa nie aku dah terkedek2 turun.. laki aku dan mak aku dah jauh tinggalkan aku!... Sampai ada brother tu cakap... "Akak ok ke? " uish malu aku.... Mau tak nyer.... 11 jam memangku Aleesya.... giler babaslah nak krem kaki aku.... Aku jawab ok jer lah, x kan dia pulak nak dukung Aleeysa?... mana nak nyer budak tu!... pelan2 aku turun tangga... tup tup.. sampai bawah.... aku tengok belakang rupanya Akulah penumpang terakhir ... dan terlambat.. ha haaa haa... tak pe lah... janji aku tak jatuh tangga tue... lagi malu kalau menda tu berlaku.... janji aku selamat....

Sampai jer bawah, aku cepat2 mengejar laki aku yang dah jauh ke depan.... Sampai je kami cop passport dan kastam???.... Kami terlepas... Tiba kat kastam dia tanya dari mana?... cakap ler dari Christchurch... Terus dia lepaskan.. aku rasa lah... may be sebab kita nie memang dah tahu.. kastam NZ memang dah ketat dia check!... tapi cuba dari Thailand atau Indonesia... mesti kena check!... Ini pengalaman suami yg dah ke Thailand dan kami juga yang dah ke Indonesia..... Check yang agak longgar..... main lepas jer kan.... Alhamdulillah kami dah selamat sampai kebumi M'sia semula... Azim boleh pulak dengan bangga berkata "Abg Ngah tak nagis pun....".. sabo jer lah kan.... dia tido memanglah tak nangis!!.... keluar dari sini dah jam 12 malam... kami mencari teksi nak ke Bukit Canggang!... Hah kau!... RM120 kami kena... bukan teksi tu tipu yer... kat sini nak cari teksi kena g center dia... kat situ dia akan tanya nak g mana.. berapa orang.. beg berapa.. bla bla bla.... So, kami kena RM120 w/pun jarak rumah hanya lebih kurang 20 minit perjalanan..... Sampai dirumah Su lebih kurang pukul 1... kami pun terus tidur coz esok pagi kami akan pulang ke Johor... Sekali lagi Terima Kasih buat keluarga Su kerana melayani kami dengan baik sekali... dan menjaga kereta kami.... Esoknya pukul 9 kami pun bla dan sampai kat Johor pukul 4 petang!.... banyak singgah coz betulkan tayar sebab bocor, makan lagi... dan bla bla bla......

Sebelum sampai rumah kami singah ke Tesco... kami pun beli lah sedikit barang kat sini.. Tetiba terjumpa buah kiwi.... dia tulis kat situ RM2.20.... Laki aku kata.. eh murah lah pulak kiwi sini!.... Ari tu kami ada beli bawa balik sekilo $3.50.... tapi kiwi gold memang mahal... kalau kiwi biasa kat sana boleh dapat $1 sekilo!.... Then, laki aku pun amik lah banyak2 konon2 nak eksyen ler kat Kak Long dia Kiwi kat sini murah!.... bila tiba kat timbang tue... orang tu tanya... "Berapa bijik bang?"... Uik?... kenapa pulak?... banyak tu x tahu berapa biji.... "Kiwi nie RM2.20 sebiji bang".... lah yer ker?.... malu ke tak malu... laki aku terus pulangkan kiwi2 tue semula.... tak jadi beli..... ha hahaa aduhailah laki aku nie.... kelakar betul lah... konon2 nak eksyen, terus tersipu malu...... lepas g tesco, kami pun balik terus rumah..... Sampai rumah, mak abah setia menunggu.... Rindu kat mak abah aku... merekalah yang jaga anak sulung aku!... terima kasih mak abah coz jaga Afiq dengan baik... semoga Allah melindungi mereka dan diberikan kesihatan yang baik... Amin...

Seterusnya.... aku menunggu Afiq pulang dari sekolah....jeng jeng jeng....(klik sini)

4 comments:

Nida said...

ameennn.. semoga makbullah doa2 tu semua....

Maaf kalau ada yg terkurang semasa As sekeluarga singgah ke tempat kami..

Bab kiwi tu yg paling tak tahan..ekekeke... sakit perut menahan ketawa...hahahaah.. oo nak eksyen dengan Along ek...hhuuhu

Asmida said...

Amin3.... Mudah2an... x der kurangnya.. lebih tu ada lah...

Kiwi?.. Ha ha ha ... memang lepas tu gelak giler babas lah... Yang tak tahan tu siap nak eksyen... Nak Amik gambo konon2 lagi murah kat M'sia.. last2.. sebijik pun x beli... kui kui kui....

Mrs D said...

Salam...

Cuma terbaca bab your son sakit telinga tu.. usually kalau masa take off or landing, kena ada something untuk dikulum or telan..bagi minum ke, bagi gula-gula ke, chewing gum ke.. kalo infant susukan dorang time tu.. the act of swallowing is what helps to manage the air pressure :)

Asmida said...

Mrs D.... Tq 4 the info.... actually a'm prepared the chocolate, sweet etc.... but my son still sakit telinga lagi....

Betul tu... utk baby also i'm prepared bottle 4 her..... Tq 4 the info... saya lupa nak cerita tentang itu dan TQ Komen sekurang2nya ia boleh dikongsi utk yang lain.... TQVM....

Jom tengok gambo2.........