Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Monday, June 27, 2011

4rd Day - GlowWorm & Huka Fall

Esoknya selepas tidur dari rumah Kak Azila di Hamilton, kami meneruskan perjalanan ke Lake Topu.... Perjalanan ke Lake Topu agak jauh juga mengambil masa lebih kurang 3 jam!... Sekali lagi kami dijamu dengan penamandangan yang menghijau dengan lembu2 dan kambing disepanjang jalan.... Tahu2 lah kat NZ nie kambing lebih banyak dari manusia... 1 manusia bersamaan 4 ekor kambing!... ha ha ha hahaaa......
Makanan???.... Kami tak der makan kedai macam kat M'sia tue senang carik.... berhenti mana2 kedai boleh makan.... Kat sini kami bawak bekalan makanan sediri.... Kak Long sebagai chef sudah menyiapkan menu setiap hari... semua memang sedap lagi marvellous!.... destinasi pertama untuk hari ke tiga ini adalah Glowworm Cave dan Ruakuri Cave.....

Naik boat di Glow worm Cave....
Suasana memang gelap....
Pintu Masuk Glow worm cave
Di sekitar dalam gua....

Cantik?... tak usah dicakap dengan kata2.... memang cantik!.... menakjubkan.... Nasib baik Aleesya tak buat hal... cuma Azim ada sikit hal dia asyik nak berdukung aje.... Aduh, cian laki aku nak melayan kerenah dia.... sabo jer lah melayan kerenah Azim nie.... Actually, kami pergi 2 gua... iaitu Glowworm dan Ruakuri... kedua2 gua nie ada Glow Worm... Ala2 macam kunang2 tapi dia nie sejenis ulat yg bersinar!!.... memang cantik. Dalam gua nie memang gelap... agak kurang sesuai bawak anak2 kecik.. Tapi kami nie bantai jer... Alhamdulillah semua ok dan budak2 tak buat hal...... seronok sangat kat sini....... Melihat keagungan ciptaan Tuhan......
Selepas melawat gua-gua disini, kami makan tengahari di sekitar Gua2 tu jugak.... Kalau masuk tandas awam kat sini, airnya perrgh.. memang menduga iman.... Selepas solat zuhur kami meneruskan perjalanan ke Lake Topu.... Perjalanan agak jauh jugak kesana mengambil masa yang lebih kurang 3 jam jugak!... sempatlah Aleesya tido dengan nyenyak setelah penat dia meneroka gua-gua yang gelap... siap ada kubur lagi dalam gua tu...... Hampir Magrib kami sampai di Huka Fall... kat sini 5++ dah masuk magrib!... Kami just mengambil gambar, then kami ke homestay kami di Lake Topu...... Huka Fall ke homestay lebih kurang 15 minit jer.... tak lah jauh sangat!......

Bergambar sekitar Huka Fall... siap ada Mat/Minah salleh tengah dating lagi kat sini.... Kami kacau sampai dia blah.....

Ni kat tempat mula2 masuk jumpa Jambatan nie dulu......
Dari atas jambatan... Memang berderau darah dengar air terjun nie... Kalau jatuh... uish!!.... memang terus mati rasanya......Tengoklah alunan airnya!!..
Lajukan airnya.... Memang sejuk kat sini... Azim yang bangun dari tido dah mula buat hal nak berdudung jer......
Family kami..... kalau nak tahu sejuk tak tempat tu... Kalau Aleesya pakai topi tu maknanya memang sejuk.. Aleesya kena paksa pakai topi....kalau masih boleh cover... Aleesya aku lantakkan dia nak pakai ke tidak topi...
Kat sini air dah x lah sederas yang tadi....

Selepas bergambar2 kat HukaFall nie kami pun cepat2 berambus sebab dah lepak dan semestinya sejuk2 nie lapooooor...... Kami ke Homestay kami yang tidak berapa jauh dari sini..... memang cantik Homestay kami nie... Pandai kak long & family pilih... semua ada... sangat2 selesa...... Then, sampai jer sana terus kami masak2 dan ngap!!!...... Lepas tu kami tido sebab esok kami nak teruskan lagi percutian kami disini...................


2 comments:

Nida said...

salam..

memang lapar memanjang bila time sejuk ni..huhu..

Semoga As sekeluarga tak serik datang NZ lagi.. next year kita plan jalan2 bercuti lagi ye.. Insya Allah klu takde aral tengah tahun depan Along balik, kita plan jalan2 hujung tahun time cuti sekolah nak... kena kumpul duit dari sekarang ni..hehe

Asmida said...

Tu ler.. Yu ada gak cakap.. best kalau kita g ramai2 dapat 1 trip pelancongan... g China ke ..cost kecik sket....
p/s : Jujur kata... Terharu dgn layanan org M'sia kat sana.... seronok sangat diAuckland... tapi ada sedikit gementar kalau nak ke Christchurch....tak tahu lah kalau lama2 dah ok balik... tu pun takut sebab gempa bukan sebab manusia....

Jom tengok gambo2.........