Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Thursday, June 30, 2011

8th day - Brown Bay & Sartors

Kuk kak kuk kak tup tap tup tap..... hah kau dah 8 hari rupanya kami kat New Zealand nie... sekejap jer rasanya masa berlalu..... ini bermakna esok adalah hari terakhir kami disini... sedih gak nak meninggalkan New Zealand sebuah negara yang bersih.. tenang jer rasanya duduk kat sini.... tapi, memikirkan anak sulungku yang ditinggalkan... oh tidaaak!... Aku teramat amat merinduinya...... memang terlalu kesian kat dia sebab kena tinggalkan... Bukan mama & papa tak mahu bawak abang long... tetapi memikirkan tentang sekolah memang susah.... lagi pulak memikirkan soal kos pun ye jugak.... Nantilah ada rezeki mama janji akan bawak abang long ke oversea lagi yer sayang....

Hari ke 8 nie diawal pagi kami ke Brown Bay... Tapi, pagi nie aku keluar dah mandi yer... bukan macam semalam.... pagi2 kami dah bersiap2 untuk keluar... selepas bersarapan pagi bersama.... kami ke destinasi pertama untuk hari ke 8 ini iaitu Brown Bay..... Apa ada kat sini?????..... kat sini ada sebuah pekan kecil dimana ada jualan ibarat pasar lambak lah kat M'sia... barang2 yang dijual kat sini pun agak murah2 belaka terutama buah2an... 1 paket cuma 1 dollar sahaja.... Mak dan kak long masing2 beli buah2an anggur, kiwi, persimmon dan epal.... Memang fresh lagi...... Aku naik kereta estima yang dipandu oleh Abang Anep manakala suamiku, Azim, mak dan kak long naik kereta mereka yang lagi satu... hah kau sampai 2 kereta mereka ada... bukan apa... kereta kat sini harganya jauh lebih murah berbanding M'sia... Lagipun kemudahan nak hantar anak2 sekolah... belajar dan macam2lah.... Nak dijadikan cerita, tunggu punya tunggu laki aku.... rupa2nya boleh dia terlanggar salur paip rumah orang kat sini!... sabo jer lah aku.... ha ha haaa... cian my hubby.... Nak wat cam mana?... jadik kenangan umur hidup tue... kalau aku.. Mau dah gigil lutut.... dah lah keta orang... rumah orang pun kena jugak.... hu huhuhu... dugaan2.....

Hah... pasal Brown bay... Kami just beli buah2an dan menan utk Azim... Azim, jangan tak tahu.. kemana jua ada jer yg dia mintak dan kena turuti.... Aduh2.... Kat sini aku agak sikit terkejut sebab ramai yang ke sini membawa anjing2 yang comel2 tu sekali.... Mula2 aku nie panakut jugak... ops! bukan takut.. sebab anjing comel kan.... tapi aku takut tersentuh jer.... kang x pasal2 kena samak lah pulak...... Lepas membeli, Azim boleh pulak nak buang air besar kat sini.... sabo jer lah.... Kami suruh tahan.. nasib baek dia ok... tapi yang aku tak tahan, bila sampai jer Sartors terus dia lupa hajat dia nie..... kat sini banyak itik2 dan burung merpati.... jinak2 gitu mintak makanan.... Azim tukang bagi makan roti.... hah bab nie memang dia suka... tu yang terus lupa apa yang dia nak tadi!......
Bagi burung makan.....
Banyak betul burung nie kat sini... jinak2...
Ni pulak atas jambatan... bawah nie banyak itik2...
Aleesya tetap dengan dirinya....

Tetiba tengah syok duduk2 kat sini hujan turun lah pulak... ini lah pestime aku jumpa Ujan kat NZ... Kalau kat M'sia tue memang ler selalu... Bukan niat aku nak cakap yang ujan kat sini lain dari lain.. tapi apa yang aku nak btahu aku bersyukur sebab dah nak balik baru ujan turun... kalau lah sepanjang percutian kat sini ujan?.. kan susah kami nak gerak... dah lah bawak baby.... aku yang dah berusia nie pun memang kalah ujan..... Alhamdulillah di permudahkan segalanya kat sini.......

Lepas balik dari Sartors nie kami buat BBQ yang dirancang semalam tueeee....... Tapikan, balik dari sartors nie kepala aku jadi ting tong ...... Aku dah melepak jer sebab pening kepala... 'kena ujan tadi tue ke?'... entahlah, nasib baik dah nak balik..... Abang Anep sibuk membakar BBQ dan kak long masak mee goreng.... aku dah kepeningan... aduhai maafkanlah aku yer... malu lah rasa x tolong..... Konon2 petang nak jalan2 lagi, tapi oleh kerana aku dah kepeningan... aku cuma tido kat umah jer.... semua plan cancel.... cuma malam nie kami kerumah kak apa ek?... sebab dah pening aku pun x berbual sangat dan nama pun aku leh lupa... Akak & family dia keje kat sini... Dia jemput kami dinner..... Azim boleh pulak buat hal kat rumah akak nie... buat malu jerk.. so, kami x duduk lama sebab Azim buat hal dan aku yg masih pening mcm nak demam.... Lepas makan2 dan borak2 kami pun balik..... aduhai.. malu lah rasa... layanan dia orang memang sangat baik... aku jerk yang ting tong dan Azim yg meragam masa nie.... aduh duh duh.........

2 comments:

Hanafiah said...

Nama kakak tu Kak zah dan Abang Wan suaminya....hehe

(ni Along tulis.. malas nak sign out)

Asmida said...

Bagus3... puas nak ingatkan siapa nama akak tue... he he he heee.... Nasib baik bagi jawapan, lega sikit kepala nie nak pikir... hu huhu...

Jom tengok gambo2.........