Kliklah dulu tawaran-tawaran yang menarik disini

Thursday, September 15, 2011

Kelebihan New Zealand...

Apa perbezaan antara New Zealand dan Malaysia?........ (semua gambar2 dibawah adalah gambar ketika di sana)

1. RUMAH
Rumah kat Malaysia banyak yang tinggi2..... rendah2 pun ada... ikut citarasa memasing.... tetapi kat New Zealand rumah rendah2 jer.... terutama di Christchurch.. susah nak jumpa rumah bertingkat2.. tiada, kecuali kat city dia ada bangunan kedai yang agak tinggi sikit dari rumah... Rumah dia oarng nie rendah jer.. paras2 atas kepala kita sikit. (agaknya paras kepala dia orang jer kot??...) MAY BE sebab nak jimatkan ruang ditempat sejuk kot... Maklumlah.. ruang tamu ke dapur pun ada sliding door... nak kebilik semua ada... supaya dapat haba kot.. macam kita kat M'sia lah kan... ruang keciklah yang panas.. kalau ruang besar... sejuk sikit... ni kat sana dah terbalik.. kalu boleh nak cari ruang yang kecik.... he heeeee..... satu lagi grill.... mana ada rumah bergrill kat sini!.. pencuri tak macam malaysia... ada grill pun masih nak masuk jugak!.. pelik2....
2. TOILET

Tak pulak aku ambil gambar toilet dia orang.... rumah dia orang memang berkarpert 100%. Kalau yang mana ada simen apa lagi mozek... kalau pijak... mak aiiii!!.. kebas kaki beb kesejukkan... Rupa2nya sampai ke toilet berkarpet segala... siap bunga2 lagi kat toilet!!... hah kau... sekali kita orang datang... abes basah lantai rumah dia orang!.... yerlah.. kita kan jenis bilik air basah... nak amik air sembahyang lagi... kalau dia orang mandi atas tab, toilet duduk pakai tisu jer... aduh.. tak reti aku nak gayakan...

3. HEATER


Aduh mak ai... kalau sebut pasal heater... setiap pelusuk ada heater kat New Zealand. Kalau M'sia kat bilik air atau pemanas air jer kan selalu ada... ini, semua serba serbi dimana jua ada heater.. mau bil elektrik melambung2 terlonjak2 melompat!!!... Bayangkanlah... ruang tamu kita air cond dia heater... mana kos lagi mahal??... Dapur masak air... sinki lagi... kalau rumah yang tak der heater atau aku cuba pakai air biru (biasa).. giler bekulah tangan kalau nak basuh pinggan kat sana....memang kena pakai heater juga!... Bilik air lagilah... kalau tak de heater mau kesejukkan!!!.... Pernah aku ambil air sembahyang masa kat Blue Lake... mak aii... basuh semua memang sekali jer tak de 3x... tak tahan sejuk beb... memula basuh muka... stop.. tahan sejuk... basuh pulak tangan.. stop lagi menahan sejuk... perrrgh.. memang menduga betul kalau tak der heater kat New Zealand ni....

4. Safety First

Orang New Zealand memang displin kuat!!... tengoklah... kontraktor buat jalan ke hape ke memang berpakaian safety LENGKAP!... kasut semua kena complete...

5. Seat Belt dan Car seat for baby

Kat Malaysia masih ada yang berani melawan undang2 kan??... tapi TIDAK dia New Zealand... Masuk aje kereta, terus pakai... bukan kereta dah bergerak baru nak pasang ke hapa ke.... 1 seat 1 orang... bukan 2 seat 3 orang duduk macam di malaysia ye..... aiiii... yang ni aku respect... napalah orang kita tak macam nie kan?.... kalaulah aku nie duduk obesea... mau aku nie dah kena beli MPV... dah 5 orang kan.... hua hua huaaaa...... Lagi satu pasal car seat untuk baby... Aleesya aku hantar dulu2 je masa lom pandai duduk pakai car seat. Bila dah pandai duduk.. hilang dah car seat tu.. simpan dalam stor.... Kalau kat sana baby bawah 4 tahun kena pakai car seat yang penuh macam aleesya pakai tue.. tapi kalau 4 tahun keatas dah boleh pakai yang half jer macam Azim tu kat belakang... Budak nie memula pakai menda nie kat sana.. meraung2 nak dipangku.. hari ke2.. dah ok sikit.. hari ke3 dah terus ok.. masuk kereta terus pakai seat belt....Anak2 kan mudah terdidik... sebab tu kata pepatah... mendidik anak biarlah dari rebung.... hu hu hu.....

6. KAKI AYAM


Anda berani jalan di Malaysia berkaki ayam seperti diatas?.... kalau kat sini, korang buat cengini mau korang dicop 'orang gile'..... tapi TIDAK di New Zealand... negara yang sangat100x bersih..... tiada sampah bersepah2.. tiada pencemaran alam, tiada duri2 kaca yang tajam... hah tu yang korang dapat lihat aksi sebegini disini.... nak meludah ke buang sampah walau pun kecik takut jerk rasa... bab BERSIH nie memang sangat2 dipuji negara New Zealand nie..... tu yang rasa seronok kat sini...... kalau ingat2.... macam nak jer ke sana lagi... tapi apakan daya..... banyak lagi keperluan lain yang perlu dipenuhi.... uwaaaahhhhhhh... BESTNYA KE NEW ZEALAND!!!........

3 comments:

yana said...

waaaaaaaah....jom kita tukar....hehe...

kak nida pat sana sampai bila as? boleh rujuk2 mana nak sewa keta ke....

teringiiiin gak nak ke obersea....stakat nie ober the sea jer hehe....

Hanafiah said...

jom layan entri melompat di Kiwi 360 NZ..

http://ucualong.blogspot.com/2011/09/mari-melompat-kiwi-360.html

Asmida said...

Cik Bunga : sampai tahun depan InsyaAllah.

Hanafiah : uish.. banyak tol blog korang nie erk... baru tahu blog nie... tunggu2 yang radinsah tue jer kalau nak dengar cerita....ok2.. lepas nie nak add dlam blog list...TQ.

Jom tengok gambo2.........